Румен Радев полетя с F-16

0

Стратегическо партньорство във въздуха: Радев и Кларк на борда на F-16

Президентът Румен Радев се завърна към пилотската кабина днес, този път като втори пилот на американски изтребител F-16. Полетът се осъществи от авиобаза "Граф Игнатиево" в сутрешните часове, като в двойната кабина българският държавен глава бе придружен от бригаден генерал Тад Кларк, командир на авиобаза "Авиано" в Италия.

След успешното приземяване президентът Радев удостои генерал Кларк с Почетен знак на президента за неговия значим принос към стратегическото сътрудничество в областта на отбраната между България и Съединените американски щати.

В изявление след полета държавният глава изрази своята благодарност към Военновъздушните сили на САЩ и лично към генерал Кларк за поканата и възможността да пилотира отново F-16. Радев припомни, че двамата се познават от 2007 година, когато тогавашният капитан Кларк е бил част от екипа на "Буревестници", гостували в България.

Президентът акцентира върху историческото значение на подобни съвместни инициативи, връщайки се към 2005 година, когато като командир на авиобаза "Граф Игнатиево" е отправил предложение към ВВС на САЩ за провеждане на реалистични изтребителни учения с участието на американска ескадрила F-16 в България.

"Още с първите сблъсъци във въздуха в небето над авиобаза "Граф Игнатиево" ние осъзнахме, че нашият модел на летателна подготовка е много закостенял", сподели Радев. Той подчерта, че благодарение на интензивната теоретична и практическа подготовка, както и подкрепата на американските колеги, българските Военновъздушни сили са преминали през процес на дълбока трансформация, усвоявайки множество нови възможности и техники.

"Нашите летци вече по нищо не отстъпват от американските си колеги", заяви с гордост президентът.

Относно самия полет, Радев сподели, че са изпълнили разнообразни фигури от висшия пилотаж, определяйки преживяването като "прекрасно". Той също така отбеляза, че авиобаза "Граф Игнатиево" в момента преминава през процес на мащабно обновяване.

Този полет не само символизира продължаващото сътрудничество между България и САЩ в областта на отбраната, но и подчертава личната ангажираност на президента Радев към развитието и модернизацията на българските Военновъздушни сили.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    4
    хахахах
    Мен като смрадлива бесарабска куросмукачка,не ме пускат в градския транспорт,какво ли остава в самолета хахахах
  • -12
    3
    хахахах
    тоя вмирисан руски потник как са го пуснали в самолета
  • -6
    2
    Бай Ставри
    Мунчо-що не кацна при Путя?
  • 0
    1
    Кокорчо
    Румба,само Спецов да вдигне самальота и идвам и аз!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари