Румен Радев: Днес берем отровните плодове от посегателството на сглобката върху Конституцията!

1
ВСС не може да отговори на високите обществени очаквания
ВСС не може да отговори на високите обществени очаквания

ВСС не може да отговори на високите обществени очаквания

Държавният глава Румен Радев изрази остра критика към Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод процедурата за избор на нов главен прокурор. В изявление, направено в курорта "Албена", президентът подчерта необходимостта от легитимност и обществено доверие в процеса на избор.

"Настоящият Висш съдебен съвет, след всичко което натвори, не може да отговори на високите обществени очаквания", заяви Радев пред журналисти. Той акцентира върху огромните обществени очаквания към бъдещия главен прокурор за възстановяване на чувството за справедливост.

Критика към ВСС и процедурата за избор

Президентът изрази съмнения относно способността на настоящия ВСС да проведе легитимен избор, посочвайки, че съветът многократно е демонстрирал подчиненост на политическата конюнктура и зависимости. Особено критичен бе той към решението на ВСС да издигне само един кандидат за поста главен прокурор.

"С процедурата за избор на главен прокурор, така както я започнаха и смятат да я продължават - с един кандидат, кадровиците от съдебната власт гарантират не друго, а излагат на риск самата процедура", подчерта Радев.

Призив към народните представители

Държавният глава отправи призив към настоящите и бъдещите народни представители, напомняйки им за конституционното задължение да избират важни органи като ВСС своевременно. Той подчерта необходимостта това да стане възможно най-скоро, за да се избегнат подобни ситуации в бъдеще. Президентът допълни, че "споменът за сглобката трябва да е като обица на ухото, тъй като вместо да изпълнява Конституцията, тя е решила да я променя и днес берем „отровните плодове от това посегателство“.

Коментар за предизборната кампания

Относно текущата предизборна кампания, президентът призова политическите партии да фокусират вниманието си върху конструктивни теми. "Не само обществото, а и самите политически партии ще спечелят, ако поне за няколко дни загърбят темата кой е по-лош и отворят големия дебат, който чакат всички българи - как ще направят така, че ако вземат властта, България да бъде по-сигурна, успешна и богата", коментира Радев.

Отношения със Северна Македония

Запитан за изявлението на премиера на Република Северна Македония Християн Мицковски относно готовността му за преговори, президентът Радев направи важно разграничение между диалог и преговори. Той напомни, че официалните преговори между двете страни са приключили през юли 2022 година с подписването на двустранен протокол по договора за добросъседство и сътрудничество.

Радев подчерта, че фокусът сега трябва да бъде върху диалога между Северна Македония и Европейската комисия, базиран на приетата преговорна рамка. Той изрази готовността на България да подпомага този процес, с цел по-бързото и ефективно изпълнение на условията за членство на Северна Македония в Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    4
    Българин
    До 3 - напълно си прав,безумните промени в Конституцията бяха дело на двете шишита Пеевски и Бойкикев. Все още обаче могат да бъдат отменени от Конституционния съд! Много е важно да гласуваме масово за да намалим тежестта на циганския купен вот за ппдб
  • 4
    3
    До 2
    Наркоман бесарабски - сега на кмета бенчи ли се правиш хахахаха Румен Радев е избран с гласовете на над един милион българи,а ПеПерастите трябва да разчитат на Върбан Циганина за да има кой да гласува за тях. А ти че си умствено изостанала ПеПеруга не е тайна за никого - кой изсра лайната в Конституцията? Точно така - ДеБелян и мазният ДеБел мравояд Ристю Бойкикев. Ето защо ДеБил-ПеПерастите трябва да бъдат изхвърлени на бунището!
  • -4
    2
    кмета бенчи
    Тъпако 1, прецедентчето е кумунярско-депесарски проект на ДС-т.е. на КГБ! Какви ппдб те гонят, бе боклук рушлямски??? То че си прост е ясно, ама хората не са прости като тебе и кумунятските и рушлямски тролчета! _)_
  • 4
    1
    Нов Кмет
    Да,така е,нека не забравяме КОЙ ги сътвори тия лайна - Шиши и неговият ДеБел мравояд и любител на мазните кафенца ДеБел Ристю Бойкикев
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари