Няма нито една кандидатура за нов главен прокурор

0
Политическите турбуленции оставят своя отпечатък върху съдебната система
Политическите турбуленции оставят своя отпечатък върху съдебната система Снимка: Асен Игнатов / Архив

Политическите турбуленции оставят своя отпечатък върху съдебната система

В четвъртък, 10 октомври 2024 година, изтича последният срок за номиниране на кандидати за поста главен прокурор на Република България. Ситуацията остава напрегната, тъй като до момента не е постъпила нито една кандидатура за тази ключова позиция в съдебната система на страната.

Липса на кандидати и законови срокове

Според чл. 173 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), предложения за кандидатури могат да се правят в рамките на четири последователни заседания на Висшия съдебен съвет (ВСС), следващи решението за откриване на процедурата. Право да номинират кандидати имат не по-малко от трима членове на Прокурорската колегия на ВСС, както и министърът на правосъдието.

Въпреки изтичащия срок, в първите три от общо четирите предвидени заседания не е постъпило нито едно предложение за кандидат. Това поставя под въпрос бъдещето на процедурата и възможността за избор на нов главен прокурор в близко бъдеще.

Временно ръководство на прокуратурата

От юни 2023 година, когато бившият главен прокурор Иван Гешев бе отстранен от длъжност, функциите на главен прокурор се изпълняват от неговия заместник Борислав Сарафов. Този период на временно ръководство продължава вече една година и четири месеца, което създава несигурност в работата на институцията.

Предистория на кризата

Кризата в ръководството на прокуратурата започна през юни 2023 година, когато ВСС гласува за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор. Решението бе взето след предложение на четирима членове на Прокурорската колегия, мотивирано от изказване на Гешев, в което той използва израза "политически боклук". Според вносителите на предложението, това изказване е уронило престижа на съдебната власт.

При гласуването 16 членове на ВСС подкрепиха отстраняването на Гешев, докато 4 бяха против. Самият Гешев не присъства на заседанието, тъй като отпътува за Страсбург.

Политически последствия

След отстраняването си от поста, Иван Гешев предприе стъпки към политическа кариера, създавайки собствена партия. Въпреки това, на изборите през юни 2024 година, неговата формация получи едва 3003 гласа, което представлява 0.14% от общия вот. Към настоящия момент Гешев не е регистрирал участие в предстоящите избори на 27 октомври 2024 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари