Румъния под вода: Циклонът "Борис" взе две жертви в Галац

0

Спасителни екипи евакуират блокирани жители с лодки

Циклонът "Борис" нанесе тежки щети в Румъния, взимайки първите си жертви в страната. Окръг Галац бе сериозно засегнат от мащабно наводнение, при което двама души загубиха живота си, а 60 други бяха принудително евакуирани от домовете си.

Спасителните екипи мобилизираха седем лодки, за да окажат помощ на хората, блокирани в жилищата си от придошлите води. На места водният стълб достигна застрашителната височина от над 1,7 метра.

В момента цяла Румъния е под влиянието на циклона "Борис". Метеоролозите прогнозират проливни дъждове в следващите дни, придружени от рязко понижение на температурите с над 10 градуса по Целзий. В планинските райони се очаква дори да завали сняг.

Според експертните оценки, интензивните валежи през последните часове, комбинирани с прогнозите за разпространението на циклона, създават сериозни рискове. Очакват се свлачища, порои и внезапни наводнения на малки реки, които могат да доведат до тежки последствия и локални наводнения в различни части на страната.

Властите предупреждават за значително повишаване на водните нива с възможни преливания над критичните граници в хидрографските басейни на реките Сирет и Прут. Особено застрашени са левите притоци на Сирет в долния сектор SH Lungoci, окръг Галац, както и притоците на Прут в долния сектор около вливането в река Елан, в окръзите Галац и Васлуй.

Ситуацията остава напрегната, като спасителните екипи са в постоянна готовност да реагират при нужда. Жителите на засегнатите райони са призовани да следят внимателно метеорологичните бюлетини и да спазват стриктно указанията на властите за евакуация при необходимост.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари