Полша обяви бедствено положение заради наводненията

0
Кабинетът проведе извънредно заседание
Кабинетът проведе извънредно заседание Снимка: БТА / ПАП / Krzysztof Cesarz

Кабинетът проведе извънредно заседание

Полското правителство обяви бедствено положение - правна мярка, целяща да направи по-ефективна подкрепата за засегнатите региони в южната част на страната, засегнати от наводнения, предаде полската новинарска агенция ПАП, цитирана от БТА.

Мащаб на бедствието

Наводненията нанесоха значителни щети на жилища, мостове, пътища и друга инфраструктура в южните райони на Полша. Владислав Кошиняк-Камиш, министър на отбраната, съобщи, че около 2600 души са били евакуирани през нощта срещу сряда.

Яцек Добржински, говорител на Министерството на вътрешните работи, потвърди трагичните последици от природното бедствие: "До момента имаме информация за четирима загинали, но не искам да обобщавам, че наводненията са причината за всичките тези смъртни случаи".

Правителствени мерки

Премиерът Доналд Туск председателства извънредно заседание на кабинета в сряда сутринта, за да обсъди детайлите по планираната наредба за бедствено положение. След обнародването ѝ в Държавен вестник същия следобед, мярката влезе в сила незабавно.

"Всеки ден ще сме готови да го разширим в други воеводства или общини, ако приемем, че бедственото положение ще помогне на защитните и спасителни дейности", заяви премиерът Туск, подчертавайки гъвкавостта на правителствения подход.

Засегнати региони и ограничения

Бедственото положение обхваща части от югозападното Долношльонско воеводство, Ополско воеводство и Шльонско воеводство на юг. То ще остане в сила до 16 октомври 2024 година.

Мобилизация на спасителните служби

Пожарната служба, полицията и армията са мобилизирани за участие в спасителните операции в пострадалите райони. Техните усилия са насочени към евакуация на застрашени граждани, укрепване на защитни съоръжения и оказване на първа помощ на нуждаещите се.

Хидрологична ситуация

Полската Национална хидрологична и метеорологична служба докладва в сряда сутринта, че 92 хидроложки станции в страната са обявили тревога, докато 34 са издали предупреждения. Това показва сериозността на ситуацията и потенциала за по-нататъшно влошаване на условията в някои райони.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари