Рокади в украинското правителство

0
Външният министър на Украйна подаде оставка на фона на нови руски удари
Външният министър на Украйна подаде оставка на фона на нови руски удари Снимка: БТА

Външният министър на Украйна подаде оставка на фона на нови руски удари

Украинското правителство претърпя най-значителните промени от началото на войната, които засегнаха и външния министър Дмитро Кулеба. Той подаде оставка с ръкописно съобщение, което бе официално потвърдено. Въпреки това, гласуването на неговата оставка в парламента беше отложено за следващия ден.

Тези промени се случват на фона на нови мащабни руски удари по различни части на Украйна. Един от най-тежко засегнатите градове е Лвов, който доскоро се считаше за най-безопасното място в страната. Седем души загинаха при ракетен удар, сред тях майка и трите ѝ дъщери. Единственият оцелял от семейството е бащата.

"Майката беше прегърнала детето си. Загинали са в прегръдка. Ужасяващо е", сподели кметът на Лвов Андрий Садови, описвайки трагедията.

Нападението се случи на около 1000 километра от фронтовата линия, малко преди 6:00 часа сутринта, когато руски ракети достигнаха западния украински град Лвов. Много хора, които бяха избягали от войната, бяха шокирани, че тя ги е настигнала дори и там. "Дойдохме в Лвов, за да избягаме от войната, но войната и тук ни достигна", споделя бежанката Анастасия от Днипро.

Русия обяви, че срещу Лвов са били изстреляни свръхзвукови ракети "Кинжал", които са поразили всички набелязани цели. По данни на местните власти, ударите са нанесли сериозни щети на над 70 сгради, част от които са културно-историческо наследство.

Руски атаки бяха нанесени и в други части на страната, включително в Кривой рог и на пазар в Донецк. Ден по-рано, руски удари по военен институт в Полтава доведоха до смъртта на 53 души, като над 300 бяха ранени.

Тези трагични събития съвпаднаха с най-големите промени в украинското управление от началото на войната. Президентът Володимир Зеленски коментира, че страната има нужда от нова енергия и че тези стъпки целят укрепването на Украйна в различни насоки. "Днес имаме нужда от нова енергия и тези стъпки са свързани само с укрепването на нашата държава в различни посоки", заяви Зеленски.

Дмитро Кулеба, който пое поста на външен министър през 2020 година, беше важна фигура в украинската съпротива срещу Русия. Причините за неговото оттегляне остават неясни, но според някои източници решението е било повлияно от засилващата се критика към Министерството на външните работи, както и от последния скандал с Полша, когато Кулеба повдигна въпроси от Втората световна война, свързани с двустранните отношения.

Най-спряганото име за наследник на Кулеба е Андрий Сибига, който в момента заема поста заместник външен министър. Президентът Зеленски коментира ситуацията с думите "Не мога да прогнозирам кой министър какво ще прави в бъдеще."

Оставки подадоха и други ключови фигури в правителството, включително министърът на стратегическата промишленост, министърът на правосъдието и министърът на околната среда, както и двама вицепремиери. Парламентът обаче не прие оставката на Ирина Верешчук, която отговаря за реинтеграцията на временно окупираните територии.

От Кремъл коментираха, че промените в украинското управление няма да повлияят на преговорите между двете страни. Москва отново предупреди, че е възможно да преразгледа своята ядрена доктрина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    10
    Лойд Остин
    На Хуйолап Кулеба майка му да Еба и после във устата както е с лайната хохохо
  • 1
    9
    Запознат бесарабски гей
    Логично всички укропитеци да са сексуално извратерни дебили, съдейки по коментарите, но и знаейки трагичната съдба на куролап бандера-умрял от сифилис хомосексуалист.
  • 0
    8
    Запознат
    Явно всички русофили са сексуално извратерни дебили, съдейки по коментарите, а също знаейки трагичната съдба на Ленин-умрял от сифилис хомосексуалист.
  • -1
    7
    Мухахахахаха
    УСрайна и цивилизация са две несъвместими неща мухахахаха
  • 2
    6
    10 стинки от долината на...
    Личи си цивилизацията. Не се хвърлят "без да искат" от 16 етаж , докато простират чорапи, както в россоркландия.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари