Революция в здравеопазването: Електронни протоколи съкращават чакането за скъпи лекарства от седмици до часове

0
Електронните протоколи спестяват време и нерви на пациентите
Електронните протоколи спестяват време и нерви на пациентите

Революция в здравеопазването: Електронните протоколи съкращават чакането за скъпи лекарства от седмици до часове.

Впечатляващи резултати от дигитализацията

Пациентите вече получават скъпоструващите си лекарства за домашно лечение в рамките на по-малко от два часа, благодарение на новата система за електронни протоколи. Това става ясно от анализа на платформата за електронно издаване на протоколи, извършен от "Информационно обслужване" АД. За сравнение, преди дигитализацията процесът е отнемал до няколко седмици.

Впечатляваща статистика

От март 2023 година досега системата е обработила приблизително 720 хиляди протокола, обслужващи над 231 хиляди пациенти. Месечните разходи за тези медикаменти възлизат на близо 90 милиона лева.

Ръководителят "Здравноосигурителни системи" в "Информационно обслужване" Георги Недев споделя: "Целият процес за обработка на електронен протокол '1С', който е най-често срещаният при отпускане на скъпоструващи лекарства, е намален на 85 минути." Той допълва: "С въвеждането им отпадна задължението на здравноосигурените лица да посещават РЗОК и да представят медицинска документация за заверка на протокол. Отпадна и ангажиментът на пациентите да предоставят в аптеките хартиени документи при получаване на изписаните им медикаменти."

Масово внедряване в здравната система

Близо 3300 аптеки в страната активно използват модула за електронни рецепти. Броят на издадените електронни рецепти надхвърля 3,8 милиона, като дневно се обработват над 6500 рецепти за скъпоструващи медикаменти. Системата се използва от повече от 5300 медицински специалисти и 6500 фармацевти.

Дигитална комуникация с пациентите

От септември 2023 година са изпратени над 200 хиляди съобщения чрез телефон или Viber до приблизително 90 хиляди пациенти, ползващи помощни средства или скъпоструващи лекарства за домашно лечение.

За период от близо две години в Националната здравноинформационна система са регистрирани над 110 милиона електронни прегледа и 410 милиона електронни здравни записа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Тате, тате, какво е ГМО?
- Мм, как да ти го обясня... МЕЧО ПЛЪХ, примерно...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари