Реформа в НВО и забрана на телефони в клас

2
Нужна е промяна в оценяването и дисциплината
Нужна е промяна в оценяването и дисциплината Снимка: Архив

Нужна е промяна в оценяването и дисциплината

Образователната система в България се нуждае от сериозни промени, твърди Константин Янков, областен координатор на Синдиката на българските учители. В интервю за БНР той изложи възгледите си относно необходимостта от реформиране на Националното външно оценяване (НВО), проблемите с привличането и задържането на млади учители, както и дебата за използването на мобилни телефони в класните стаи.

Янков подчертава, че форматът на НВО трябва да бъде променен, но не и премахнат напълно. "Трябва да се наблегне на уменията, които получават учениците в училище", заяви той, предлагайки фокусът да се измести от фактологичните знания към практическите компетенции на учениците.

Недостигът на педагогически кадри продължава да бъде сериозен проблем, особено в малките населени места. "Там липсват учители по история, биология, химия, а на места за учител по физическо кандидатстват по 30 човека", обясни Янков. Той отбеляза, че най-голям дефицит се наблюдава при преподавателите по природни науки, английски език и математика.

Ниското заплащане е основна причина за липсата на интерес към учителската професия сред младите специалисти. "Стартовата заплата на един учител е под 2000 лева. Реално заплащането не е толкова привлекателно за младите учители", коментира синдикалистът. Според него около една трета от новопостъпилите учители напускат работа още през първата година, а останалите се отказват през втората или третата година.

По отношение на използването на смартфони в училище, Янков изрази категорична позиция против тяхната употреба по време на учебните часове. "Те трябва да се оставят в обособени за целта места и да се ползват само в междучасията", предложи той. Като компромисен вариант се допуска използването им за образователни цели, но под строг контрол на преподавателите.

Въпреки съществуващата забрана за използване на мобилни устройства в час, Янков отбеляза, че тя често не се спазва. Това поставя въпроса за необходимостта от по-строги мерки и по-ефективен контрол върху спазването на училищните правила.

В заключение, Константин Янков призова за цялостна реформа в образователната система, която да адресира както проблемите с оценяването и учебното съдържание, така и въпросите, свързани с привличането и задържането на качествени педагогически кадри.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    5
    Най-добре заплатената...
    Aз бях учител в Елиас Канети, но напуснах. Забраниха ми да вземам телефони, да вземам храни, да гоня от час, да давам домашно. Не знам кой ще търпи в часа си да слуша чалга, да му мирише на ресторант и да не се изнерви, че е напълно безсилен да направи нещо по върпоса. Не вярвам, че ще забранят телефоните. То ще е формално. Децата си искат телефоните. Мене са ме замеряли с химикали, че им вземам телефони. Родители са ми звъняли да ме питат защо съм взел телефона на детето им. Важното е, че напуснах. Никой от моите колеги не продължи и не се реализира педагогика, само аз. И да, трябва да познаваш някого от главните в у-щето, че да те уредят с място. Да са живи и здрави. Обвиняваха ме в педофилия и постоянно ме викаха при директора, че "чул" от децата. Толкова много ме наплаши това, че и до ден днешен видя ли дете навън и съм на 5-10 метра от него, че да не ме помислят родителите му за извратеняк. Признавам си - дете да падне пред мен няма да му помогна, защото страхът, че ще бъда наречен педофил вече е в мен от повече от 2 години, откакто напуснах.
  • 6
    4
    Долни лъжи
    Не ви ли омръзна да лъжете, бре!!! Навсякъде си назначават техни хора. Колко учители работят друго, защото само кандидатстват, а се разбира, че назначени са хора с връзки!!! Докога в тази наша България ще продължава тази практика,а?!
  • 1
    3
    Alex
    Проблема за липсата на условия в училищата, а не заплащането.
  • 10
    2
    Милена Танкова
    Какъв недостиг! Познавам лично 2 завършили химия с педагогическа правоспособност, подали документи за учители и неодобрени! Назначават се пенсионери!
  • 4
    1
    Млада цицеста даскалица
    И 5000 да ми дават, никога не бих останала да работя в училище, освен като счетоводител или чистачка, само че там заплатите са много по-ниски. Като вляза в час и всички ученици от по-горните класове ми зяпат само бюста като озверели нерези, а момичетата ми завиждат и се чудят какво да скалъпят да ме оплескат през директора, пък той ще ме остави само, ако преспя с него... Благодаря, ама не ща да изпадам в този казус, затова гладна ще стоя и боса ще ходя, ако трябва, ама глава няма да сведа и да ставам даскалица!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари