Кога ще се премахне зависимостта от броя на учениците в делегираните бюджети

2
Партийни интереси подкопават процеса на избор на директори на училища
Партийни интереси подкопават процеса на избор на директори на училища

Партийни интереси подкопават процеса на избор на директори на училища

Образователната система в България с нетърпение очаква новия служебен кабинет и назначаването на нов министър на образованието. Много хора вярват, че само един човек може да донесе дългоочакваните промени, които обществото чака от десетилетия. Може би няколко наредби, заповеди или изменения в Закона за образованието ще се окажат достатъчни за постигането на качествено образование, възстановяване на духовните ценности и премахване на финансовото лицемерие спрямо образователната система. Може би тези промени ще възвърнат безспорния авторитет на учителите, ще създадат отговорности за родителите и ще въведат нови критерии за възпитание и дисциплина сред учениците.

В продължение на десетилетия важните решения в образователната сфера се вземат в Комисията по образование или в Министерството на образованието и науката под мистериозния етикет „Политическо решение“. За много от нас това е само съвременният еквивалент на фразата „Нареждане отгоре“. Независимо от новите термини, философията остава непроменена: когато предстои важна промяна в системата, тя винаги е съпътствана от политически интереси и ползи за съответната партия.

Последните промени в Закона за предучилищното образование, предложени не от министъра на образованието, а от политическа партия, са типичен пример за това. В същото време един известен български академик забрани партийните активности в училищата и детските градини, макар че там не се наблюдаваха никакви открити политически дейности. Тук е важно да се спомене смисълът на думата „политическо“, формулиран от Платон – създаване на държавни политики.

Учителите често са оставяни извън тези важни решения, не защото им липсва интелигентност, а защото не гарантират партийна стойност. Политиката за качествено образование продължава да е актуален дебат, но все още не сме достигнали нивото на качество, което обществото очаква. От друга страна, единственото натоварване на учителите с допълнителни задължения едва ли ще доведе до необходимото подобрение.

Необходим е по-цялостен подход, който да включва задължения за учениците за спазване на училищния правилник, както и мотивация и санкции за родителите. Също така, трябва да се предостави повече свобода и автономия на учителите, да се подкрепят новите възможности за образование чрез изкуствен интелект и да се финансират иновациите и иновативните училища.

Финансирането на образованието също остава предизвикателство. Въпреки увеличените заплати на учителите, финансовите дефицити в училищата и детските градини продължават да се задълбочават. Необходим е ангажимент за достигане на 6% от БВП за образование в рамките на четири години, както и увеличение на учителските заплати до 150% от средната брутна заплата за страната от началото на 2025 година.

Не по-малко важно е да се гарантира издръжката на образователните институции, така че да се премахне зависимостта от броя на учениците в делегираните бюджети, което ще спре затварянето на училища. Освен това, трябва да се преустанови източването на бюджетите чрез различни административни такси и изисквания.

Политиката за привличане и задържане на млади педагогически специалисти, макар и звучаща привлекателно, е традиционно неуспешна. Много млади учители се отказват още през първите три години поради изискванията за многобройни административни задължения и натиска от различни институции и родители.

Политиката за избор на директори на образователни институции също е изключително спорна. Въпреки множеството правила и наредби, които се въвеждат, доверието към процеса на избор на директори продължава да намалява. Очевидно е, че политическите партии имат апетит към дирижирането на този процес, а учителите и техните организации са изключени от него.

Авторитетът и автономията на българския учител са в основата на всички образователни политики. Ако влиянието на родителите, институциите и партиите надвишава това на учителите, учениците развиват ценностна система, която не кореспондира с истинската. Синдикат „Образование“ настоява, че образованието трябва да остане обединяваща сила в българското общество.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари