Разработиха гел за предпазване на сгради по време на горски пожари

1
Гелът се пръска по външната конструкция и създава дебел, мокър щит
Гелът се пръска по външната конструкция и създава дебел, мокър щит

Гелът се пръска по външната конструкция и създава дебел, мокър щит

Изследователи от Станфордския университет са разработили нов вид гел за пръскане, който създава ефективен щит за защита на сгради и критична инфраструктура от опустошителни горски пожари. Гелът, подсилен с вода и създаден с иновативна технология, предлага по-дълготрайна защита в сравнение с традиционните продукти на пазара, съобщава "Сайънс дейли". Това е от съществено значение в контекста на нарастващата честота и интензивност на горските пожари, предизвикани от климатичните промени.

Повече сигурност срещу горските пожари

Горските пожари през последните години причиниха значителни загуби както за хората, така и за природните ресурси и икономиките на засегнатите региони. Увеличаването на температурите и намаляването на влажността създават благоприятни условия за по-чести и интензивни пожари, като сезоните на горските пожари също стават по-продължителни. Това създава необходимостта от нови и по-ефективни решения за защита на домовете и инфраструктурата.

Новият гел, разработен от екипа на Станфордския университет, предоставя точно такова решение. Според изследване, публикувано в списание Advanced Materials, новият продукт значително превъзхожда съществуващите търговски варианти и може да бъде нанесен върху сгради и критична инфраструктура преди пожарът да достигне до тях, като продължава да осигурява защита.

Как работи новият гел?

Гелът е изработен от супер абсорбиращи полимери, подобни на тези, използвани в пелените за еднократна употреба. Когато се смеси с вода и се напръска върху дадена повърхност, той набъбва и създава дебел, мокър щит, който предпазва сградата от високите температури и огъня. Въпреки това, предишните версии на подсилени с вода гелове изсъхват бързо - за около 45 минути при типични условия на горски пожар, което ограничава тяхната ефективност.

Новоразработеният гел обаче има по-дълготраен ефект и може да се приложи много преди възникването на пожара, като същевременно запазва защитните си качества, когато огънят достигне до защитената зона. Това се постига благодарение на усъвършенстваната му формула, която включва не само полимер на основата на целулоза, но и частици силициев диоксид.

"Когато водата се изпари и целулозата изгори, частиците силициев диоксид остават и се събират в пяна, която създава изолиращ слой, разпръскващ топлината," обяснява водещият автор на изследването Ерик Апъл. Този слой предпазва напълно повърхностите под него от високите температури на горския пожар.

Екологично чист продукт

Голямо предимство на новия гел е, че е изработен от нетоксични компоненти, които вече са одобрени за употреба от Горската служба на САЩ. Освен че предлага ефективна защита, гелът е безопасен както за хората, така и за околната среда. Изследователите правят проучвания, които доказват, че гелът лесно се разгражда от почвените микроби и не оставя дълготрайни следи в околната среда.

Тази иновация е не само значителен пробив в борбата с горските пожари, но и пример за това как новите технологии могат да бъдат разработени с грижа за околната среда. Очаква се новият продукт да намери широко приложение в бъдеще и да помогне за защитата на милиони домове и важна инфраструктура по целия свят.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари