Пожарникари: Сега е времето за почистване на комини

0
Обитателите на многоетажни жилищни сгради трябва да бъдат особено внимателни
Обитателите на многоетажни жилищни сгради трябва да бъдат особено внимателни Снимка: Facebook / Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Пловдив

Обитателите на многоетажни жилищни сгради трябва да бъдат особено внимателни

С началото на есенно-зимния сезон, Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в град Пловдив напомня на гражданите да обърнат внимание на състоянието на комините в своите домове. Според тях, именно сега е времето за почистване и проверка, преди отоплителният сезон да започне активно.

През миналия отоплителен сезон пожарникарите от пловдивската дирекция са се отзовали на 74 пожара, възникнали в комини. Най-интензивно произшествията са се случвали през месеците януари и март, като районът на Подбалкана е най-засегнат с 28 инцидента.

Гражданите, живеещи в многоетажни жилищни сгради, трябва да бъдат особено внимателни. Дори един от съседите да използва отопление на твърдо гориво, това налага проверка на коминното тяло в цялата сграда. Пожар може да засегне и домакинства, които не ползват този вид отопление, тъй като общото коминно тяло преминава през всички апартаменти.

Непочистеният комин може да се превърне в сериозна заплаха за безопасността. Отлагания от сажди и креозот – черна, мазна субстанция, образувана от частично изгорели газове – се натрупват по вътрешните стени на комина. Това натрупване се ускорява при горене на мокри или зелени дърва. Освен това, листа, клонки или дори гнезда на птици могат да попаднат в комина при лоша поддръжка или липса на предпазна шапка.

При възникване на пожар в комин, първите признаци са силно пукане и щракане. Топлинното разширение може да причини пукнатини в конструкцията на комина, което допълнително увеличава риска от пожар по височината на коминното тяло.

От пловдивската пожарна напомнят, че най-сигурният начин за почистване на комини е да се използват професионални услуги. Ако решите да се заемете сами, задължително осигурете своята безопасност. Особено внимание следва да се отдели на комините в домовете на възрастни хора, които ползват отопление на твърдо гориво.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари