Птицевъди: Да се забрани вносът на украински яйца

4
Загуби за милиони за българските производители поради по-евтини вносни продукти
Загуби за милиони за българските производители поради по-евтини вносни продукти

Загуби за милиони за българските производители поради по-евтини вносни продукти

Асоциацията на промишленото птицевъдство в България отправи сериозно искане към министъра на земеделието и храните Георги Тахов за незабавно спиране на вноса на украински яйца в страната. Птицевъдите настояват мярката да бъде наложена за период от 120 дни, като заплашват с протести, ако техните искания не бъдат удовлетворени.

Даниел Божанков, председател на браншовата организация, изрази сериозна загриженост относно ситуацията на пазара на яйца в България. Според него украинските яйца, които влизат на българския пазар, са с около 30% по-евтини от местните продукти. Това води до значителни загуби за българските производители, които възлизат на милиони левове.

„От началото на годината до месец май в България са внесени 2388 тона украински яйца, което представлява 400% преизпълнение на квотата“, отбеляза Божанков. По негови думи, страната ни държи 12% от вноса на украински яйца в Европейския съюз, което създава сериозни предизвикателства за българските птицевъди.

В отворено писмо, изпратено до служебния аграрен министър Георги Тахов, Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява за активиране на защитния механизъм на Европейската комисия, който позволява спиране на вноса на яйца за срок от 120 дни.

„Искаме министър Тахов да защити интересите на българския производител като задейства този механизъм. В Регламента ясно е записано, че вносът може да бъде спрян за 120 дни“, се посочва в писмото на асоциацията.

Въпреки въведеното 5-процентно мито върху вноса на украински яйца, количеството на внесените продукти не само че не е намаляло, но дори е нараснало. През месец май, преди въвеждането на митото, в страната са били внесени 311 тона украински яйца. За сравнение, през юли само в областите Велико Търново и Добрич количеството е достигнало 432 тона.

„Цената, на която влизат украинските яйца, е между 20 и 30% по-ниска от тази на българските яйца. Това е огромна разлика, която сериозно застрашава конкурентоспособността на местните производители“, добави Божанков.

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява не само за забрана на украинския внос, но и за прозрачност по отношение на количествата украински яйца, внесени в България през месец юли, както и за информация за събраните митнически такси от държавата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    5
    Онзи
    Ааааа не може, не е политкоректно. Не става сега за някви българи изхранващи се с производство на яйца да спрем финансирането на борбата с Путин.
  • 1
    4
    Точен
    Че то имали яйца то там Земенски реве как Русия ги бомбардира как избиват хора .А то кой гледа кокожки като всички са на море у нас безплатно друга половина бяха в Париж а колко са по други страни .че и на фронта трябва да има хора .
  • 3
    3
    русе
    2 338 000 кг яйца , т.е. 46 760 000 броя. На колко $$$ се обмитяват тия яйца? На 5ст??? А в магазина са по 35-40ст най-евтините!!! 5% мито - смях!!! Трябва твърди мита както за стоки извън ЕС!!! 10ст на яйце мито + 20% ДДС и да видим дали ще има внос!!!
  • 1
    2
    Запознат бесарабски гей
    Аз обичам космати украински яйца,все са ми в устата,само тях не пипайте!
  • 5
    1
    А-а-а-а-а-а,
    Що ще забранявате украинските яйца, нали сте €вроатлантици, да ви майките ощастливя!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...