Рая Назарян: Днес споделяме пътя и мечтите на поколения българи за достойна и суверенна България

1
Председателят на НС призова за отстояване на националните интереси като част от ЕС
Председателят на НС призова за отстояване на националните интереси като част от ЕС Снимка: НС

Председателят на НС призова за отстояване на националните интереси като част от ЕС

В историческата столица Велико Търново бе отбелязана 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Тържествената церемония се проведе под патронажа на председателя на Народното събрание Рая Назарян, която прие рапорта на командващия заря-проверката на площад "Цар Асен І" и произнесе слово пред събралите се граждани и официални лица.

В своето обръщение Назарян подчерта непреходното значение на 22 септември 1908 година като кулминация в стремежа на българския народ към свобода и напредък. Тя акцентира върху факта, че с акта на обявяване на Независимостта, България се утвърждава като равноправна и суверенна европейска държава.

"Независимостта ни е извоюваното и скъпо заплатеното достойнство на нашия народ", заяви председателят на парламента, подчертавайки връзката между историческото наследство и съвременните предизвикателства пред страната.

Назарян очерта и съвременното разбиране за независимост в контекста на членството на България в Европейския съюз: "Днес независимостта е свободата да назовеш и отстояваш своите интереси в един сложен и конфликтен свят. Да си независим днес не е нито самодостатъчност, нито изолация, нито ограда за външния свят. Независимостта е правото, но и задължението да търсим съвпадение с интересите на другия, да ги отстояваме за себе си, но и за другите".

Председателят на Народното събрание подчерта, че България споделя пътя и мечтите на поколения българи за достойна и суверенна държава в рамките на Европейския съюз - общност от половин милиард свободни и проспериращи хора, която въпреки предизвикателствата, продължава да отстоява европейските ценности на хуманизма и благоденствието на своите граждани.

Церемонията уважиха редица официални лица, сред които народни представители, министри, кметът на Велико Търново Даниел Панов, областният управител Ивайло Здравков и председателят на общинския съвет Венцислав Спирдонов. Множество граждани също се присъединиха към тържественото честване.

Празникът завърши с впечатляваща заря-проверка в подножието на хълма Царевец, символично свързвайки славното минало на България с нейното европейско настояще и бъдеще.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    3
    хи, хи,
    Щом и антончо взе да се изказва много сме затънали ,пропаднали сме страшно....
  • 0
    2
    Чукча
    След като фамилията ти завършва на "ян", по добре замълчи. Скъпоплатеното достойнство на България е платено не от твоите деди. Вие малко по късно се намърдвате наготово.
  • -1
    1
    Anton
    Щом и курвите взеха да ни управляват и да се изказват,много сме затънали ,пропаднали сме страшно....
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, тази песен дето я слушаш е много стара.
- То и майка ти е стара, ама още я слушаш...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари