Мито ще оскъпи стоките от Temu и SHEIN

1
Българският бизнес вече усеща негативните ефекти от евтиния внос
Българският бизнес вече усеща негативните ефекти от евтиния внос Снимка: Асен Игнатов / Архив

Въздействието на евтиния внос вече се усеща в България

Европейската комисия предлага радикална промяна в правилата за внос на стоки от страни извън Европейския съюз. Целта е да се ограничи напливът на евтини продукти, предимно от Китай, които в момента се радват на безмитен внос за пратки до 150 евро.

Според информация от Европейската комисия, промените ще влязат в сила от 1 март 2028 година. Това ще засегне пряко потребителите, които активно използват популярни онлайн платформи като "Тему" (Temu) и "Шейн" (Shein) за покупка на дрехи, аксесоари и домашни стоки, пише вестник "Труд".

В момента за пратки до 150 евро се плаща само данък добавена стойност (ДДС), но не и мито. Това правило е въведено през юли 2021 година, когато е отпаднало освобождаването от ДДС за стоки под 22 евро. Европейската комисия аргументира тогавашното решение с прекомерната административна тежест за обмитяване на пратки с ниска стойност.

Ситуацията на пазара обаче се променя бързо. Статистиката показва, че през 2022 година са подадени над 405 милиона декларации за внос в Европейския съюз на обща стойност 2,9 милиарда евро от "традиционни търговци". В същото време, декларациите за евтини стоки до 150 евро са достигнали 1,1 милиарда, с обща декларирана стойност от 12,3 милиарда евро. Средната стойност на внасяните артикули е около 11 евро. През 2023 година броят на внесените артикули в страните от Европейския съюз се е удвоил.

Европейската комисия признава, че настоящата система дава предимство на операторите на електронна търговия от страни извън Европейския съюз пред традиционната търговия и търговците на дребно в общността. Последните са задължени да плащат мита при внос на едро.

За да се справи с административната тежест, която би възникнала при прилагане на стандартните митнически процедури към електронната търговия, Комисията предлага нов подход. Внасяните стоки ще бъдат разделени на пет основни групи с различни митнически ставки:

  1. 0% за книги, печатни материали и произведения на изкуството
  2. 5% за играчки, музикални инструменти и метални прибори за хранене
  3. 8% за копринени и памучни продукти, керамични продукти и фотографски стоки
  4. 12% за дрехи, аксесоари, кожени артикули и пътни чанти
  5. 17% за обувки и стъклария

Върху митото ще се начислява и ДДС, което допълнително ще увеличи цената на поръчваните онлайн стоки от чуждестранни сайтове. Тези правила ще важат за внос от всички страни извън Европейския съюз, независимо дали става въпрос за Китай, САЩ или други държави.

Предложението на Европейската комисия предвижда отмяна на освобождаването от мита при внос на стоки със стойност до 150 евро на пратка от 1 март 2028 година. Очакванията са, че промяната ще генерира приходи от мита върху вноса от електронната търговия в размер на 13 милиарда евро за период от 15 години.

Въздействието на евтиния внос вече се усеща в България. По време на кръгла маса, организирана от Българска асоциация "Кръгов текстил" (БАКТ), стана ясно, че онлайн поръчките на дрехи от Китай водят до намаляване на оборота на традиционните търговци и затваряне на магазини.

Севдалин Спасов, председател на БАКТ, определи проблема като въпрос от национална сигурност. Той сподели, че в неговия бизнес с дрехи втора употреба се е наложило затварянето на 9 от над 40 магазина. Според проучване сред членовете на асоциацията, има 15% спад на търговския оборот и 10% затваряне на магазини.

БАКТ предлага по-строг контрол върху здравните изисквания за внасяните стоки, премахване на прага за обмитяване само на стоки над 150 евро, както и въвеждане на екологични такси за внасяните дрехи, които често са за еднократна употреба и трудни за рециклиране.

Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара (БСК), изрази загриженост относно експанзията на китайските онлайн платформи. Той посочи, че тези платформи оперират глобално с изключително ниски цени, безплатна и бърза доставка, като дори ангажират товарни полети от Азия за година напред.

Според данни на БАКТ, "Тему" е най-големият рекламодател в платформите на Meta (Facebook, Instagram), инвестирайки около 2 милиарда долара в световен мащаб. Асоциацията твърди, че "Тему" субсидира поръчките си и продава под себестойност, за да спечели пазарен дял. Загубата от всяка поръчка през "Тему" се оценява на 30-35% за пратки към САЩ и около 40% за тези в световен мащаб, включително към Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари