Проучване: Стареенето настъпва на "скокове"

0
Стареенето настъпва на 44 и 60 години
Стареенето настъпва на 44 и 60 години Снимка: Асен Игнатов / Архив

Стареенето настъпва на 44 и 60 години

Ново проучване разкрива, че стареенето настъпва на "скокове".

Процесът на стареене може да не е толкова плавен, колкото сме си представяли досега. Революционно изследване, проведено от учени от Станфордския университет в Калифорния, разкрива, че съществуват два ключови периода, в които стареенето сякаш се ускорява значително.

Неочаквани открития

Според проучването, публикувано в престижното списание Nature Aging миналия месец, тези "скокове" в процеса на стареене обикновено се наблюдават около 44-годишна и 60-годишна възраст. Изследователският екип е анализирал над 135 000 молекули и микроорганизми в кръвта и биологичните проби на 108 участници на възраст между 25 и 75 години.

"Оказва се, че средата на 40-те години е време на драматични промени, както и началото на 60-те години. И това е вярно, независимо от класа на молекулите, които разглеждаме", споделят изследователите в своя доклад.

Експертно мнение

Д-р Британи Фери, ерготерапевт от Националния съвет по въпросите на стареенето в Ню Йорк, потвърждава пред Fox News Digital: "Големи промени могат да настъпят в определени моменти от живота ви. Хората са склонни да преживяват промени, които ще се отразят на здравето им занапред".

Според д-р Фери, през 40-те години хората често се сблъскват с повишени нива на стрес или правят значителни промени в начина си на живот, които могат да повлияят на цялостното им благосъстояние. Към 60-те години пък свързаните с възрастта промени започват да се отразяват по-осезаемо на органите и имунната система.

Влияние върху здравето

Изследването установява, че тези "резки промени" могат да окажат съществено влияние върху здравословното състояние на индивидите с напредването на възрастта.

"През 40-те и 60-те години ключови молекули и микроби, свързани със здравето на сърцето и имунната система, се променят значително. През 40-те години промените в молекулите, които влияят на начина, по който тялото ви обработва мазнините и алкохола, могат да повишат риска от сърдечни заболявания, ако не се управляват добре. През 60-те години на миналия век промените в имунната ви система могат да ви направят по-предразположени към здравословни проблеми, свързани с възрастта", обяснява д-р Фери.

Неочаквани резултати

Докато промените в началото на 60-те години не са изненадали изследователите, тъй като това е периодът, в който обикновено се появяват свързани с възрастта заболявания, скокът в средата на 40-те години е бил неочакван. Първоначално екипът е предполагал, че тази промяна може да се дължи на менопаузата или перименопаузата при жените, но впоследствие е установено, че тя се наблюдава и при мъжете на същата възраст.

"Това предполага, че макар менопаузата или перименопаузата да допринасят за промените, наблюдавани при жените в средата на 40-те години, вероятно има и други, по-значими фактори, които влияят на тези промени както при мъжете, така и при жените", казва първият автор на изследването, д-р Сяотао Шен, бивш постдокторант по медицина в Станфорд.

Бъдещи насоки

Изследователският екип планира да проведе допълнителни проучвания на тези "изблици" на стареене. Те подчертават значението на здравословното поведение за противодействие на тези промени.

"Това може да изглежда като увеличаване на физическите упражнения за защита на сърцето и поддържане на мускулната маса и в двете възрасти или намаляване на консумацията на алкохол през 40-те години, тъй като способността за метаболизиране на алкохола се забавя", съветват изследователите.

"Аз съм голям привърженик на това, че трябва да се опитаме да коригираме начина си на живот, докато все още сме здрави", добавя д-р Снайдър, един от ръководителите на проучването.

За хората на 40 години е особено важно да се хранят здравословно, да управляват стреса и да намалят консумацията на алкохол, за да подпомогнат промените в метаболизма и здравето на сърцето, според експертите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари