Спортът преобразява мазнините, дори без видима промяна във фигурата

0
Професор Джефри Хоровиц: Тренировките подобряват метаболизма на мазнините
Професор Джефри Хоровиц: Тренировките подобряват метаболизма на мазнините Снимка: Асен Игнатов / Архив

Професор Джефри Хоровиц: Тренировките подобряват метаболизма на мазнините

Нова научна студия разкрива, че редовните физически упражнения могат да подобрят начина, по който организмът съхранява мазнини, дори без видима промяна във външния вид на тялото. Това съобщава информационната агенция ЮПИ, позовавайки се на изследване, публикувано в престижното списание "Нейчър метаболизъм".

Екип от учени, ръководен от професор Джефри Хоровиц от Университета в Мичиган, е провел сравнително проучване между две групи от по 16 души с наднормено тегло. Първата група се състои от индивиди, които са поддържали редовен режим на физическа активност в продължение на минимум две години, трениращи поне четири пъти седмично. Втората група включва хора, които никога не са се занимавали системно със спорт.

Изследователите са анализирали проби от подкожната мастна тъкан в коремната област на участниците. Резултатите показват значителни разлики в структурата и функцията на мастните клетки при редовно спортуващите. При тях се наблюдава по-добро кръвоснабдяване на мастната тъкан, по-високи нива на митохондрии и специфични протеини, както и намалено количество на колаген, свързан с метаболитните процеси. Освен това, при тази група е отчетено и по-ниско ниво на възпалителни клетки.

Професор Хоровиц обяснява, че тези промени водят до по-благоприятно разпределение на мазнините в тялото. При евентуално наддаване на тегло, излишните калории ще се складират предимно под кожата, вместо около вътрешните органи или в самите тях. Този модел на съхранение на мазнини се счита за по-малко рисков за здравето.

Важно е да се отбележи, че подкожните мазнини са свързани с по-малко здравословни проблеми в сравнение с висцералните мазнини, които се натрупват около вътрешните органи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари