Протестиращи затвориха пътя Велико Търново - Свищов

1
Протестиращи от Хаджидимитрово, Горна Студена и Козловец искат действия срещу безводието
Протестиращи от Хаджидимитрово, Горна Студена и Козловец искат действия срещу безводието Снимка: Маринела Друмева / Архив

Протестиращи от Хаджидимитрово, Горна Студена и Козловец искат действия срещу безводието

Жителите на свищовските села Хаджидимитрово, Горна Студена и Козловец отново излязоха на протест заради продължаващия проблем с липсата на вода. Днес те блокираха главния път Велико ТърновоСвищов в района на село Козловец между 10:00 и 11:30 часа, съобщи Маринела Друмева, член на инициативния комитет, организиращ протестите.

Основното искане на протестиращите е спешно да бъдат взети мерки за разрешаване на проблема с безводието. Жителите настояват селата, които нямат никакъв достъп до вода, да получат водоноски. Козловец е едно от тези села, поясни Друмева. В Хаджидимитрово са осигурени водоноски, но те не достигат до хората, живеещи в по-високите части на селото, допълни тя.

На блокадата присъстваха и кметовете на трите засегнати села, които са на воден режим. Те изразиха подкрепа за местните жители и заявиха, че няма да останат безучастни в търсенето на решение. Пламен Иванов, кмет на Горна Студена, настоява за нов сондаж в селото, което според него може да реши проблемите с водоснабдяването.

Протестиращите подчертават, че основната причина за кризата в трите села е огромната загуба на вода по трасето – цели 80%. Това води до ситуация, при която наличният ресурс не достига до населението. В Хаджидимитрово вече са започнали сондажни дейности за откриване на подземни води, но в другите две села все още не са предприети подобни мерки.

Протестите ще продължат безсрочно, като и утре се планира блокада на същия участък, уточни Друмева.

Жителите на село Хаджидимитрово вече имат история с организирането на подобни протести. Досега те блокираха основни пътища като Велико Търново - Свищов, Плевен - Бяла и Плевен - Русе, за да изразят недоволството си от липсата на вода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари