Прокуратурата, ДАНС и МВР създадоха междуведомствено звено за изборите

0
Междуведомственото звено се ръководи от заместник главния прокурор Елена Каракашева
Междуведомственото звено се ръководи от заместник главния прокурор Елена Каракашева

Междуведомственото звено се ръководи от заместник главния прокурор Елена Каракашева

Главният прокурор, изпълняващ функциите на позицията, Борислав Сарафов, заедно със служебния министър на вътрешните работи Атанас Илков и председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Пламен Тончев, подписаха съвместна заповед за създаването на Национално междуведомствено звено във връзка с предсрочните парламентарни избори за 51-во Народно събрание, които ще се проведат на 27 октомври 2024 година. Това беше съобщено официално от прокуратурата.

Основната задача на новото звено е да осигури максимална защита на политическите права на гражданите, като същевременно гарантира бързото реагиране при престъпления, свързани с изборния процес.

Ръководството на междуведомственото звено е поверено на заместник главния прокурор Елена Каракашева. В него участват прокурори от Върховната касационна прокуратура, както и представители на ръководствата на Министерството на вътрешните работи (МВР) и ДАНС.

Целта на звеното е да координира работата на прокуратурата, МВР и ДАНС от началото на предизборната кампания до самия изборен ден, с акцент върху ефективното сътрудничество между институциите. Звеното ще приключи дейността си до 30 дни след официалното обявяване на окончателните резултати от парламентарните избори от Централната избирателна комисия (ЦИК).

Информацията ще бъде споделяна както с ЦИК, така и с областните междуведомствени звена. Освен това, ще се извършват анализи и обобщения на получените данни с цел подобряване на сигурността и прозрачността на изборния процес.

Припомня се, че подобно звено между тези институции беше създадено и при предишни избори. На последните избори, които бяха проведени едновременно за Народно събрание и Европейски парламент (ЕП), също беше сформирано междуведомствено звено. Само преди няколко дни, Централната избирателна комисия взе решение да изпрати осем писма до компетентните районни прокуратури с искане да бъдат разгледани случаи, свързани с данни за многократно гласуване от един и същ избирател по време на изборите за Европейски парламент.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари