Производител от Мартен: Екстремно високите температури през юли повишиха цената на зеленчуците

8
15% са по-скъпи са българските зеленчуци това лято
15% са по-скъпи са българските зеленчуци това лято Снимка: БНТ

15% са по-скъпи са българските зеленчуци това лято

С близо 15% се е увеличила цената на българските зеленчуци в сравнение със същия период миналата година. Най-драстичен е ръстът при краставиците, като килограм родно производство в момента струва 4 лева. Това води до сериозни предизвикателства за потребителите и предизвиква въпроси относно причините за поскъпването и влиянието му върху пазара.

Причини за поскъпването на зеленчуците

На общинския пазар в Русе репортерът Пламенка Тонева разговаря с местни производители и специалисти, за да разбере какво налага смяната на етикетите с по-високи цени. Според Росен Петракиев, който отглежда зеленчуци в близкия до Русе град Мартен вече повече от 20 години, основната причина за повишението на цените е свързана с екстремно високите температури през това лято. Той поясни, че тези климатични условия са намалили добивите и са повлияли на качеството на продукцията, което води до по-ниско предлагане и съответно по-високи цени на пазара.

Петракиев отбеляза, че заради засилените грижи, необходими за защита на растенията от неблагоприятните условия, разходите за производство също са се увеличили. „За да ги защитим растенията от лошите климатични условия, ние трябва да положим доста повече грижи, които са свързани с материални средства“, уточни той. Това увеличение на производствените разходи неминуемо води до по-високи цени за крайния потребител.

Въздействие на безводието върху производството

Един от ключовите фактори, който влияе върху производството на зеленчуци, е липсата на достатъчно вода. Според Петракиев, обаче, ситуацията с водата в Северна България не е толкова критична, тъй като поливането на зеленчуците се извършва от сондажи и реки, а не от питейни водоизточници. Това облекчава поне донякъде зеленчукопроизводителите, въпреки че икономиите на вода не са възможни, ако целта е производство на качествена продукция.

Ако искаш да произвеждаш добра продукция, няма как да правиш икономии. Просто или произвеждаш, или ликвидираш културата“, добави Петракиев, подчертавайки, че компромиси с качеството не могат да бъдат правени.

Въпреки високите цени, търсенето остава стабилно

Макар цените на родните зеленчуци да са значително по-високи в сравнение с предходната година, това не пречи на потребителите да продължават да търсят качествени продукти. „За моя радост, българинът все повече държи на това какво ще сложи на трапезата си и добрата храна е приоритет“, отбелязва Петракиев. Това е ясен знак, че въпреки поскъпването, българският потребител все повече цени качествените, домашно произведени продукти, което подкрепя усилията на местните производители.

Кунчо Кунчев, управител на общинския пазар в Русе, също потвърди, че вносната продукция на пазара е ограничена и се отнася основно за култури, които не се отглеждат в България. Това показва, че местното производство остава водещо в търговията със зеленчуци, въпреки трудностите, пред които са изправени производителите.

Изводи и перспективи за българските производители

Настоящата ситуация с поскъпването на зеленчуците е резултат от комбинация от фактори – екстремни климатични условия, повишени разходи за производство и ограничено предлагане. Въпреки това, местните производители успяват да задоволят нуждите на потребителите, като предлагат качествени продукти, които продължават да се радват на висок интерес.

Ситуацията на пазара показва, че въпреки предизвикателствата, българските зеленчуци остават предпочитан избор за много хора, които търсят качествена и здравословна храна за своите семейства. В същото време, производителите продължават да се борят с климатичните промени и нарастващите разходи, като се опитват да запазят стабилност на продукцията и цените.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    Bat Svetlio.
    В Мартен се отглежда основно биодизел.Там сърди на отрова.
  • 2
    3
    Преслав
    Чак да лъже, ти колко оранжерии гледаш че знаеш че тоя човек лъже. Най е лесно така да говорим отстрани и да съдим... А и върви на пазара където те продават и сравни техните цени с тези на търговците и пак коментирай....
  • 4
    2
    Невярващ
    Че те и миналата година бяха високи температурите , ама цените бяха по-ниски. Къде е тръгнал тоя кавал да лъже най-безразборно?!
  • 12
    1
    А в Турция
    защо зеленчука е по 80 ст. Там по студено ли е или по - горещо?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари