Президентът на МОК: Лин и Хелиф са родени жени

1
Никога не е имало съмнение, че двете боксьорки са жени, заяви Томас Бах
Никога не е имало съмнение, че двете боксьорки са жени, заяви Томас Бах Снимка: Olympic.org

Никога не е имало съмнение, че двете боксьорки са жени, заяви Томас Бах

Международният олимпийски комитет (МОК) възнамерява да запази бокса в програмата на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година, обяви президентът на организацията Томас Бах. Въпреки отнетото членство на Международната боксова асоциация (IBA) през 2023 година, МОК се стреми да осигури бъдещето на този спорт в олимпийските среди.

Предизвикателства пред IBA и бъдещето на бокса

През юни 2023 година, МОК отне членството на IBA, поради финансови и управленски проблеми. Международната боксова асоциация беше лишена от правото да провежда олимпийските квалификации още през 2019 година. В момента, задачата по организирането на олимпийския турнир по бокс за Игрите в Париж през 2024 година е поета от самия МОК.

"Мога да потвърдя, че бихме искали да запазим бокса в олимпийската програма. Що се отнася до перспективите, ще ги има, ако има надеждна международна федерация, с подходяща репутация и управление, както и финансова прозрачност. И това е въпрос към националните федерации, всичко е в техните ръце. Ако искат спортистите им да печелят медали, трябва да го направят", заяви Томас Бах.

Подкрепа за боксьорките Имане Хелиф и Лин Ю-тин

Президентът на МОК изрази твърдата си позиция срещу речта на омразата, насочена към боксьорките Имане Хелиф от Алжир и Лин Ю-тин от Тайван. Двете състезателки бяха подложени на атаки и негативни коментари, след като не успяха да преминат теста за полова идентичност по време на Световното първенство миналата година. Хелиф и Лин участваха на Олимпийските игри в Токио през 2021 година, но не спечелиха медали.

„Говорим за женски бокс, имаме две състезателки, и двете са родени жени. Те са израснали като жени и в паспортите им пише, че са жени. Никога не е имало съмнение, че те са жени, а днес някой се опитва да промени определението на думата „жена“, коментира Бах.

Той добави, че журналистите трябва да положат усилия за прекратяване на тормоза срещу спортистките.

Клеветническата кампания на IBA

На пресконференция, Бах съобщи, че IBA е започнала клеветническа кампания срещу Франция и МОК. Вчера президентът на IBA Умар Кремльов обяви, че организацията ще награди с парични премии спортистките, които са се състезавали срещу опонентки, които не са издържали теста за полова идентичност.

"Лишихме от статут Международната федерация по редица причини, така че не знам доколко е уместно да говорим за това сега. Имаше клеветническа кампания срещу Франция като организатор на Олимпиадата и срещу МОК. Имаше различни коментари в този контекст, няма да го повтарям. Така че това говори много за достоверността на информацията, която идва от тази федерация, която е загубила международно признание", завърши Бах.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    7
    Viko
    Да, да, да... а аз съм роден като хеликоптер. Мъже нямат място в женския бокс! Направете им на траверсите тяхна си категория и да се бият там.
  • 2
    6
    Питанка
    не уважаеми Бах, в съда питат: "ти видя ли добре, ти пипна ли с ръка и кажи честно какво видя..", ама щом считаш, че се в правото си да твърдиш, предлагам да се пробваш с тези т.нар. "жени" и после няма да има какво да кажеш, щото по-очеизвадно не би могло да бъде....
  • 5
    5
    Не ви ли се струва,
    че на снимката ни се надсмива?
  • 4
    4
    Питам
    Президента на МОК от кои е ?
  • 11
    3
    Георги
    По Соломоновски-събуват гащите и ако има пишка-режеш с ножа.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари