Пресъхването на язовири съсипва реколтата в Централна България

0
Липсата на валежи и лошото управление водят до критична ситуация
Липсата на валежи и лошото управление водят до критична ситуация

Липсата на валежи и лошото управление водят до критична ситуация

През лятото на 2024 година проблемите със засушаването и безводието стават все по-сериозни. Нивата на язовирите в Централна България спадат драстично почти ежедневно, като скоро се очаква да достигнат критично ниски нива.

Критичното състояние на язовирите

Язовир "Копринка" е напът да падне под 20% от капацитета си, а язовир "Жребчево" вече е под 30%. "Ситуацията е повече от критична, катастрофална поради липсата на валежи", споделя пред NOVA Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите. Той отбелязва, че настоящата криза е резултат от дългогодишното неправилно управление на водните ресурси.

Въпрос на управление, а не на мониторинг

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов предлага въвеждането на мониторинг на водните ресурси. Христов обаче не е съгласен с тази мярка. "Мониторингът не е необходим. Проблемът е в начина на стопанисване на язовирите. Водата не се губи, тя се краде", твърди той. Според Христов, водната система на България е „прекрасна“, но управлението и стопанисването на водните ресурси в язовирите са неадекватни.

Сблъсък на интереси

Христов също така посочва, че основният сблъсък е между земеделските производители и ВЕЦ-овете, които използват водните ресурси за производство на електроенергия. Земеделците смятат, че водата трябва да бъде приоритетно използвана за напояване, особено в периоди на засушаване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Предизвестено
    Унищожените поливни системи,помпени станции,изоставени поливни канали и безконтролното изливане на водата от язовирите за да работят частните вецове унищожават водното богатство и ресурс на България,а покрай него и земеделието и градинарството.Поливните системи и помпи бяха унищожени,изровени от земята и издадени на скрап през управлението на ПП"ГЕРБ" чрез мнозинство в НС.Кой ще търси наказателна отговорност на всички участвали в унищожителните и вредителски действия срещу икономиката на българската държава? Това са действия и бездействия срещу националната сигурност на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ.Всички участвали в това и подбудителствавали и съдействали са за наказателно разследване и изправяне пред законен наказателен състав на БЪЛГАРСКИ СЪД чрез БЪЛГАРСКАТА ПРОКУРАТУРА И НАЦИОНАЛНО СЛЕДСТВИЕ.Лично смятам че това е престъпление срещу БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА И НАРОД.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари