Пожарите в Южна България: Земеделците се съмняват в адекватността на държавната помощ

0
Принципът на „Де минимис” е: даваме ви сега едни пари и оттам насетне, спасявайте се още 3 години напред, заяви земеделец
Принципът на „Де минимис” е: даваме ви сега едни пари и оттам насетне, спасявайте се още 3 години напред, заяви земеделец

Принципът на „Де минимис” е: даваме ви сега едни пари и оттам насетне, спасявайте се още 3 години напред, заяви земеделец

Пожари в Южна България предизвикаха значителни щети върху земеделските стопанства, като пострадалите земеделци изразяват съмнения в адекватността на държавната помощ. Според данни, щетите възлизат на стотици хиляди левове, като най-силно засегнати са животновъдни стопанства, пасища и трайни насаждения.

„Изгориха ми 70-80 бали, ролони бали сено. Към 800-900 декара пасища е опожарено”, споделя Димитър Панайотов, земеделец от село Шарково, предаде NOVA.

Министърът на земеделието Георги Тахов обяви, че екипи на министерството и земеделските служби обикалят засегнатите райони от вчера, за да улеснят процеса на описване на пораженията. Той увери, че всичко възможно се прави, за да се осигурят обезщетенията по най-бързия начин.

„Размерът на подпомагането ще бъде по най-бързия и гъвкав начин, както вече имах възможност да споделя. Това е през програмата „Де минимис”. Общо взето това е подпомагане, което е в общ размер на 25 хиляди евро или неговата равностойност на тази сума”, заяви министърът.

Въпреки обещанията, земеделци, отглеждащи биопродукция в района на Болярово, смятат, че предлаганата компенсация е крайно недостатъчна. Те подчертават, че принципът на „Де минимис” не покрива реалните им нужди и ги оставя да се справят сами в следващите години.

„Принципът на „Де минимис” е: даваме ви сега едни пари и оттам насетне, спасявайте се още 3 години напред. Ние говорим за трайни насаждения, които са изгорели. Ние сме ги чакали 3-4 години да започнат да плододават”, споделя Яни Испиров, земеделец от района.

Земеделците настояват, че щетите от пожарите изискват по-сериозна помощ и дългосрочна подкрепа. Въпреки това, министерството обещава бързо изплащане на обезщетенията след подаването на заявления и описването на щетите от ведомствената комисия.

Ситуацията в Южна България остава напрегната, като земеделците продължават да се борят с последиците от опустошителните пожари. Те се надяват, че държавата ще предприеме по-адекватни мерки за подпомагане и възстановяване на техните стопанства и насаждения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари