Пожарът в Рила се разрасна до тревожни размери

0
Природозащитници и пожарникари търсят помощ от въздуха
Природозащитници и пожарникари търсят помощ от въздуха

Природозащитници и пожарникари търсят помощ от въздуха

Пожарът в Национален парк "Рила" продължава да се разраства, като площта, обхваната от огъня, вече е двойно по-голяма, и застрашава уникалната екосистема в региона. Природозащитници и пожарникари настояват за незабавна въздушна подкрепа с хеликоптер, за да ограничат стихията, която е трудна за овладяване заради сложния терен и високата надморска височина.

Днес над 100 огнеборци от градовете Дупница и Кюстендил, както и служители от Национален парк "Рила", горски стопанства и доброволци, обединиха усилия в борбата с пожара. Огънят вече е обхванал площ от около 40 декара на надморска височина между 1900 и 2300 метра, където горят вековни мурови и борови дървета, както и сухи треви и клекови храсти.

Спасителните екипи полагат всички усилия да предотвратят разрастването на нови огнища, но труднодостъпният терен и бързото разрастване на пожара правят ситуацията изключително тежка. Пожарникарите и доброволците на място отправят апел за спешна намеса на хеликоптер, който може да се окаже ключов в спасяването на уникалната природа на Рила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    3
    Д.мост медийка, не ми блокирай
    Коментарите!! Елементарно поведение.
  • 5
    2
    БОКЛУЦИ , начело с
    ресорния министър!!!! ДОКОГА ЩЕ ПОЛЗВАТЕ ДОБРОВОЛЦИ да ви вършат работата?! Къде е летателната ви техника? УВОЛНЕНИЕ за всички , доказали безотговорността си за пореден път.
  • 2
    1
    русенец
    Е, тъкмо софийските мутри ще има къде да правят хотели и писти.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари