Пожар в Гърция е на два километра от българската граница

0
Гръцките екипи не успяват да овладеят пламъците
Гръцките екипи не успяват да овладеят пламъците Видео: NOVA

Гръцките екипи не успяват да овладеят пламъците

На южните склонове на планина Славянка, само на 2 километра от границата с България, избухна мащабен пожар, който гръцките противопожарни екипи не успяват да овладеят. Според директора на Държавно горско стопанство Катунци инж. Пламен Поюков, ситуацията е критична и изисква спешни превантивни мерки от страна на България.

Пожарникари и техника на границата

В опитите за потушаването на огъня по южните склонове на планината са включени два хеликоптера и самолет. Въпреки усилията, с падането на нощта въздушните операции са прекратени. Гръцките екипи се борят с пламъците, но до момента безуспешно.

От българска страна, два екипа на Държавно горско стопанство Катунци са изпратени превантивно към границата, оборудвани с четири моторни триона. Тяхната цел е да отстранят растителността по граничната бразда, като по този начин създадат бариера пред разпространението на огъня.

"Булдозер ще прави просека, където границата минава през пасища и треви," обясни инж. Поюков. Той добави, че ако гръцките екипи не овладеят пожара до 24 часа, огънят може да навлезе в България в понеделник.

Опасност за гората и околната среда

Пожарът е обхванал не само ниската част на гората, но и короните на дърветата, което допълнително усложнява ситуацията. Високите температури и сухите условия в района допринасят за бързото разпространение на огъня. Местните власти и доброволци са нащрек, готови да реагират при всяка възможна опасност.

Възможна интервенция от българска страна

Ако гръцките екипи не успеят да овладеят пламъците в рамките на следващите 24 часа, българските противопожарни сили ще трябва да предприемат действия за защита на собствената си територия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Кой,кой
    Кой пали православните държави на балканите?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари