Пожарът в Гърция отново приближава България

0
Пожарникари и военни се борят с пламъците на "Славянка"
Пожарникари и военни се борят с пламъците на "Славянка" Снимка: БТА / архив

Пожарникари и военни се борят с пламъците на "Славянка"

Поредната вълна от пожари в Гърция създаде критична ситуация на границата с България. Стихията, възникнала в южната ни съседка, се активизира отново, подпомогната от високите температури и силния вятър, които ускориха разпространението на огъня. Пламъците достигнаха до граничната бразда, поставяйки под заплаха българските територии.

В момента на място са изпратени пожарникари, горски служители и военни, които с помощта на пръскачки и лопати се опитват да предотвратят навлизането на огъня на българска територия. Трудната задача е усложнена от факта, че пожарът е обхванал алпийската част на планината "Славянка", където преобладава ниска растителност. Тази област, въпреки че не е гориста, все пак представлява сериозен риск за разпространение на пожара.

Гръцките власти съобщиха, че днес няма да могат да изпратят хеликоптери за гасене на пожара в района, тъй като всички налични ресурси са насочени към по-големи огнища във вътрешността на страната. Това затруднява още повече усилията за овладяване на ситуацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ей ги на
    пак ни оставиха сами да се справяме, понеже вече само нашата част от"чергата" гори.Няма ли начин да бъдат заставени, няма ли правила в ЕС при подобни ситуации ? Взаимопомощ, добросъседски отношения, къде са?Ако беше обратното, щяха да ни осъдят, без да му мислят.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари