Повдигнаха обвинение срещу трети мъж за търговия с америций

1
Прокуратурата ще поиска и за тримата задържани да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение
Прокуратурата ще поиска и за тримата задържани да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение Видео: NOVA

Прокуратурата ще поиска и за тримата задържани да бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение

Прокуратурата обвини трети заподозрян във връзка с нерегламентираната търговия на радиоактивния изотоп америций, съобщава NOVA. Според информацията, при съвместна операция на ДАНС, МВР и прокуратурата, са иззети общо един килограм от опасния материал, който на черния пазар би достигнал стойност от 800 000 лева.

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков заяви, че групата не е успяла да продаде нито една от предлаганите радиоактивни пластини, въпреки че една от тях се е предлагала на цена от 5000 евро. Въпреки опитите за продажба, службите за сигурност са осъществявали непрекъснато наблюдение над групата.

Америцийът, освен че намира приложение в индустрията, може да бъде използван и за създаването на т.нар. „мръсна бомба“. Това прави търговията с него изключително опасна, а службите за сигурност са действали бързо, за да предотвратят възможни щети.

Притеснения в Карлово заради съхранението на опасния изотоп

Един от арестуваните е собственик на къща в Карлово, която се намира непосредствено до сградата на Районното полицейско управление в града. Местните жители са изразили сериозни притеснения, тъй като изотопът е бил съхраняван в този имот. Според племенника на задържания, Георги Кулов, в къщата не е открито нищо незаконно, а радиационните проверки около имота са показали нормални стойности. „Ако имаше радиация, щяхме да сме под карантина“, заяви Кулов, като добави, че семейството не изпитва страх.

Министър Илков успокои жителите, като заяви, че няма опасност за здравето на хората в Карлово или за служителите на МВР, които са били в контакт с радиоактивните пластини. Службите за сигурност са измерили радиационния фон и увериха, че няма риск за околните.

Опитите за продажба на радиоактивния изотоп са спрени

Групата, обвинена в търговия с америций, е била под денонощно наблюдение, а това е попречило на сделката. Министър Илков поясни, че след като службите получили информация за притежанието на опасното вещество, действията им са предотвратили всякакъв опит за продажба. Въпреки че американският изотоп е изключително ценен и опасен, властите са успели да задържат цялото количество.

Няма информация за допълнителни количества от радиоактивния материал, които да са останали извън наш контрол“, уточни Илков. Иззетият америций в момента се намира в хранилище за радиоактивни отпадъци.

Двамата мъже, вече с повдигнати обвинения, имат криминални регистрации за кражби, като прокуратурата ще поиска най-тежката мярка за неотклонение за тримата арестувани. Очаква се утре да бъде внесено искане за постоянно задържане.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари