Популярни билкови добавки крият риск за здравето на черния дроб

1
Над 80 000 добавки са достъпни без рецепта
Над 80 000 добавки са достъпни без рецепта

Куркума, зелен чай и ашваганда са сред потенциално опасните добавки

Нарастващата популярност на билковите и диетични добавки крие рискове за черния дроб.

Употребата на билкови и диетични добавки бележи глобален ръст, подхранван от възприеманите здравословни ползи и агресивен маркетинг. Въпреки че умерената консумация на регулирани растителни добавки може да бъде полезна, прекомерната им употреба крие сериозни рискове за чернодробното здраве.

Проучване, публикувано в престижното научно издание JAMA Network Open, разкрива тревожна тенденция - потенциалните рискове за черния дроб, свързани с популярни билкови добавки, са се утроили за десетилетие в Съединените щати. От 7% през 2005 година, процентът на потенциално опасните за черния дроб добавки е нараснал до 20% през 2014 година.

Още по-обезпокоително е, че над 80 000 такива продукта са достъпни без рецепта, което улеснява неконтролираната им употреба. Изследването идентифицира пет широко разпространени растения с потенциално хепатотоксично действие, които често се консумират с цел подобряване на здравето или облекчаване на леки здравословни проблеми.

Куркума (куркумин) - златото на аюрведичната медицина

Куркумата, извлечена от корените на растението Curcuma longa, е широко популярна подправка в индийската кухня. Нейната активна съставка куркумин е обект на множество научни изследвания заради противовъзпалителните и антиоксидантните си свойства. Традиционно се използва за подобряване на сърдечното здраве и борба с възпаленията. Въпреки това, прекомерната консумация на куркума може да доведе до чернодробни увреждания и да повиши риска от образуване на бъбречни камъни.

Зелен чай - балансът между ползи и рискове

Зеленият чай е сред най-консумираните напитки в света, популярен с потенциала си за борба със затлъстяването, защита от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. Според данни на Националната библиотека по медицина обаче, Camellia sinensis (растението, от което се произвежда зеленият чай) съдържа полифеноли, които в големи количества могат да бъдат токсични за черния дроб. Експертите предупреждават, че консумацията на повече от 2-3 чаши зелен чай дневно може да доведе до хепатотоксичност.

Черен кохош - древна билка с модерни рискове

Черният кохош (Actaea racemosa или Cimicifuga racemosa) има дълга история на употреба сред коренното население на Северна Америка за лечение на различни състояния - от мускулно-скелетни болки до менструални нарушения. В наши дни се използва предимно за облекчаване на менопаузални симптоми като горещи вълни, нощно изпотяване и нарушения на съня. Въпреки това, прекомерната му употреба се свързва с редица чернодробни проблеми, включително жълтеница, хепатит и повишени нива на чернодробните ензими.

Червен дрожден ориз - природен статин с потенциални рискове

Червеният дрожден ориз, получен чрез ферментация с помощта на гъбичката Monascus purpureus, придобива все по-голяма популярност като природна алтернатива на статините за понижаване на холестерола. Той съдържа монаколин К - същата активна съставка, която се открива в лекарството ловастатин. Въпреки потенциалните ползи за сърдечносъдовото здраве, консумацията на червен дрожден ориз може да доведе до чернодробни увреждания, подобно на синтетичните статини.

Ашваганда - древноиндийска билка с нарастваща популярност

Ашваганда, извлечена от корените на Withania somnifera, е ключова билка в аюрведичната медицина, широко разпространена в Югоизточна Азия. Приписват ѝ се множество ползи - от подобряване на мозъчната дейност и намаляване на възпаленията до облекчаване на стрес и умора. Въпреки това, прекомерната ѝ употреба може да доведе до намаляване на нивата на глутатион в клетките, което на свой ред може да причини цитотоксичност и чернодробни увреждания.

Експертите подчертават необходимостта от внимателен и умерен подход при употребата на билкови и диетични добавки. Въпреки потенциалните ползи, които тези продукти могат да предложат, е важно потребителите да бъдат информирани за възможните рискове и да се консултират с лекар преди да започнат прием на каквито и да било добавки, особено ако имат предшестващи здравословни проблеми или приемат други медикаменти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Софи
    Това са пьлни боклуци,фалшиви са без контрол.Не ги пийте.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари