Политолог: Сблъсъкът в ДПС е най-жестокият партиен конфликт от началото на демокрацията

1
Борис Попиванов коментира вътрешните напрежения в партията и как те ще се отразят на предстоящите избори
Борис Попиванов коментира вътрешните напрежения в партията и как те ще се отразят на предстоящите избори Снимка: БНР

Борис Попиванов коментира вътрешните напрежения в партията и как те ще се отразят на предстоящите избори

Политическият анализ на доцент Борис Попиванов относно събитията, разтърсващи Движението за права и свободи (ДПС), разкрива тревожни симптоми на дълбок вътрешен конфликт в една от най-старите политически сили в България. Според него този конфликт е най-драматичният и жесток сблъсък, който партията е преживявала от началото на демокрацията насам.

"Този случай е видимата, битовата страна на може би най-тежкия, драматичния, жестокия конфликт, който се е случвал в голяма българска партия от началото на демокрацията. Имало е в историята разцепления, напускания, скандали, но никога на такова високо равнище. На много нива протича това".

Невидимите битки и пропагандната война

Докато общественото внимание е фокусирано върху централните фигури в партията, политологът посочва, че това, което остава по-малко видимо, са сблъсъците на местно ниво между привърженици на двете враждуващи линии. Според Попиванов тези сблъсъци вероятно ще се изострят с наближаването на крайния срок за регистрация на листи за предстоящите избори.

„Това е пропаганден сблъсък между две линии,“ отбелязва Попиванов, подчертавайки, че всяка от страните се опитва да монополизира обяснението за ситуацията пред избирателите на ДПС. Едната линия е представена от Делян Пеевски, който се опитва да се позиционира като борец за справедливост, противопоставяйки се на Ахмед Доган, обвинявайки го в неравенство и корупция. От другата страна е самият Доган, който се стреми да затвърди своя образ като единствен гарант за целостта на партията.

Как ще се възприеме атаката?

Ключовият въпрос според Попиванов е как ще бъде възприета атаката срещу Доган. Дали лидерът на ДПС ще бъде видян като жертва, опитваща се да запази своята позиция, или като олицетворение на несправедливост, която най-накрая трябва да бъде отстранена? Това ще се изясни в следващите дни, когато нагласите на избирателите започнат да се оформят.

Наближаващите избори и тежките решения

Със сроковете за регистрация на партии и листи, които бързо наближават, сблъсъкът в ДПС се очаква да стане още по-брутален. Според политолога, Пеевски има ключова роля в този конфликт, като се опитва да се представи като автентичния лидер на партията, докато дискредитира останалите лидери.

„Това е битката, която Пеевски води,“ посочва Попиванов, отбелязвайки, че този конфликт ще има сериозни последици за бъдещето на ДПС и може да доведе до фундаментални промени в партията.

Подобни проблеми и в БСП

Политическата криза не е ограничена само до ДПС. В Българската социалистическа партия (БСП) също изплуват сериозни съдебни неизвестности, свързани с това кой има право да регистрира партията или коалицията. Това отново води до подозрения, че ситуацията може да ескалира до драматични развития.

БСП и ДПС са единствените политически сили, които са имали непрекъснато присъствие в българския парламент от началото на промените насам и в тях са най-видимите симптоми на тежки кризи,“ отбелязва Попиванов. Той подчертава, че това е сериозен проблем за цялата българска партийна система, която все по-трудно представлява интересите на избирателите и решава техните проблеми.

Еврокомисарски номинации и бъдещето на България в ЕС

Наред с вътрешните политически турбуленции, Попиванов коментира и процеса на номинации за български еврокомисари. Според него, целият процес е трябвало да се води на по-високо равнище, включително в самия Европейски съюз, с оглед на преговори за оптимално подходящи ресори за България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Иванов
    Съжалявам ги политолозите. Опитват се да изкривят нещата максимално обикновени. Какъв сблъсък може да има в една политическа партия? Идеологически! Някой в ДПС да говори за идеология? Май не! Борбата е за влияние, чисто прагматично обсебване на власта. И кой ще пострада? Раята! Всичко е за сметка на обикновения гласоподавател на ДПС. Нито Пеевски,нито Доган са хората, коитое предлагат на електората мед и масло. Това са отдавно изхвърлени предизборни обещания. Всъщност партиите внушават на привържениците си, че са задължени да гласуват за тях. Независимо какво казват или за химерата "Евроатлантизъм." Европа ни търпи, дава някакви пари, но не ни уважава. И не ни уважава, защото в партийното строителство никой няма програма за хората, но има програма за себе си. За това нито едното, нито другото ДПС заслужава да представлява определена етнос, както и останалите партии не заслужават да представляват никой. Това са кухи образования без идеи и ако някой заяви, че иска да вземе власта, за да се обогати, веднага бих гласувал за него. Защото ще е искрен!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари