Андрей Райчев: Вероятно третият мандат ще бъде връчен на ИТН

0
Политическото напрежение в България нараства преди изборите
Политическото напрежение в България нараства преди изборите Видео: NOVA

Политическото напрежение в България нараства преди изборите

Политическата сцена в България е изправена пред сериозна криза, като повечето партии изпитват вътрешни напрежения и разкол. Ситуацията е особено критична преди предстоящото връчване на третия мандат за съставяне на правителство, който традиционно е даван на "Българската социалистическа партия" (БСП). Тази година обаче, БСП изпада в кризисно състояние и не е ясно дали ще получи мандата. Президентът Румен Радев е изправен пред избор между БСП и "Има такъв народ" (ИТН), като според анализатори вероятността мандатът да бъде даден на ИТН е по-голяма.

Социологът Андрей Райчев коментира в предаването "Здравей, България", че настоящото състояние на българските партии е необичайно. Една от партиите е на ръба на разпад, докато други две се борят с вътрешни конфликти. Според него, кризата в "Движението за права и свободи" (ДПС) е най-сериозната, откакто партията съществува. В момента не е ясно кой контролира партията - Делян Пеевски или Джевдет Чакъров, което създава неяснота относно регистрацията на листи за предстоящите избори.

Журналистът Петко Георгиев посочи, че ИТН може да се обърне към ГЕРБ за подкрепа, но ГЕРБ няма интерес да сменя сегашното правителство, което върши добра работа за тях. Той добави, че каквото и да се случи, няма да бъде по-добро от това, което имаме в момента или от възможността за нови избори.

Експертите предупреждават, че ситуацията може да доведе до още по-голяма политическа нестабилност. Виктор Иванов, журналист от "24 часа", подчертава, че въпросът кой ще успее да регистрира листи под името "ДПС" е ключов за предстоящите избори. Ако двама души с различни листи пристигнат в Централната избирателна комисия (ЦИК), може да се стигне до сериозен правен казус.

Райчев заключава, че най-лошият вариант би бил БСП и ДПС да не участват в изборите, което ще задълбочи политическата криза. Той подчертава, че основната задача на партиите е да спрат "свличането" и да стабилизират ситуацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари