„Политико“: Фон дер Лайен ще избере Екатерина Захариева за еврокомисар

1
Захариева може да продължи традицията, започната от Кристалина Георгиева
Захариева може да продължи традицията, започната от Кристалина Георгиева Снимка: БТА / Архив

Захариева може да продължи традицията, започната от Кристалина Георгиева

Влиятелното брюкселско издание "Политико" изнесе информация за вероятното назначение на Екатерина Захариева като еврокомисар в следващия състав на Европейската комисия. Според изданието, българската представителка има сериозни шансове да оглави ресора за управление при кризи и хуманитарна помощ.

"Политико" подчертава, че това е тяхно обосновано предположение, базирано на факта, че България не е подала заявка за нито един от ключовите постове в Комисията. Изданието аргументира прогнозата си с намерението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да постигне балансирано представителство на половете в новия състав.

"Тъй като страната даде две предложения – мъж и жена, Захариева почти сигурно ще получи позицията, понеже Фон дер Лайен иска повече жени, за да има баланс на половете в следващата Комисия", посочва "Политико".

Ако прогнозата се потвърди, това няма да е първият път, когато България поема отговорността за този ресор. В периода от 2010 до 2014 година, по време на втория мандат на Комисията "Барозу", Кристалина Георгиева заемаше поста еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Преди тази информация да излезе наяве, в медийното пространство циркулираха неофициални сведения, че Захариева би могла да получи ресор регионално развитие или транспорт. Остава да видим дали прогнозата на "Политико" ще се сбъдне и каква ще бъде официалната позиция на Европейската комисия по въпроса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Очудени има ли?
    Е, тъй, тъй! Хората трябва да са верни, послушни и „наши“!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари