Под 3% от улова на риба в Черно море е за България и Румъния

1
Попчета и черноморска скарида липсват липсват на пазара
Попчета и черноморска скарида липсват липсват на пазара Видео: NOVA

Попчета и черноморска скарида липсват липсват на пазара

В разгара на лятото, рибата остава предпочитана храна за много от летовниците по родното Черноморие. Стотици туристи избират рибни ястия, докато се наслаждават на почивката си край морето. Въпреки това, на рибния пазар в Бургас се усеща липсата на някои от най-популярните видове риба, като попчета и черноморска скарида, което предизвиква загриженост сред рибарите.

Проверка на пазара в Бургас показа, че основните рибни видове запазват цените си от миналата година. Въпреки това, рибарите алармират за намаляващия улов и настояват за по-сериозен анализ на процесите в Черно море, за да се установят причините за липсата на риба.

На най-големия рибен пазар в Бургас се предлага разнообразие от рибни видове, като пресният калкан варира между 35 и 40 лева за килограм, а пресният сафрид – от 6 до 10 лева. „Мидите запазват цената си на 4 лева вече втора-трета година,“ споделя пред NOVA търговецът Зекие Мехмедова. Въпреки стабилните цени, клиентите изразяват недоволство, като твърдят, че рибата е значително по-скъпа в сравнение с предишни години.

Има голямо увеличение на цените,“ споделя клиентът Тодор, който смята, че рибата по черноморските пазари става все по-недостъпна за обикновения потребител. Споровете между търговците и клиентите за цените на рибата обаче не спират търсенето, особено сред заведенията, които предпочитат сафрид и цаца. Въпреки това, липсата на черноморска скарида е забележима, както потвърждава и търговката Мехмедова.

Рибарите от „Ченгене скеле“ споделят, че уловът в Черно море значително намалява. „Обеднялото Черно море предоставя малко сафрид, а по-често се улавя дребен паламуд,“ коментира опитният рибар Димитър Янчев. Той се надява, че тази есен ще се появят чернокоп и лефер, но за момента ситуацията не изглежда обнадеждаваща.

Основната причина за намаления улов се крие в промените на миграционните пътища на рибата в Черно море. Според рибарите, България и Румъния заедно събират под 3% от общия улов на риба в региона, докато основният риболов се извършва в Турция и Грузия, които държат около 97% от рибните ресурси. „Русия и Украйна в момента не се занимават с риболов, поради известни обстоятелства,“ допълва рибарят Янчев.

От организацията „Морски сговор“ настояват за мониторинг на Черно море, който да продължи няколко последователни години, за да се установят причините за драстичните промени в рибната популация. Според тях, сезонното наблюдение не е достатъчно, за да даде пълна картина на процесите в морето.

Въпреки всички усилия на рибарите и исканията за по-задълбочени проучвания, засега пазарите у нас разчитат основно на вносна риба, тъй като Черно море все по-малко предлага предпочитаните видове. Липсата на попчета за четвърта поредна година е особено тревожна за рибарите от Бургас, където този вид риба е считан за „култова“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    1
    И за чий?
    За чий ми е черноморска скарида, като имам достъп но несравнимо по вкусната средиземноморска? И стига с тая цаца бе! Това се даваше на прасетата някога.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари