Започна мащабна военна акция по разминиране на Черно море

0
За първи път три държави се обединяват за разминиране на Черно море
За първи път три държави се обединяват за разминиране на Черно море Снимка: БГНЕС

За първи път три държави се обединяват за разминиране на Черно море

Важен момент за военноморските сили на България и Черно море се състоя вчера, когато корабите на противоминната военноморска група акостираха на пристанището в Бургас. Тази съвместна операция по разминиране на Черно море обединява усилията на три държави за първи път в историята.

Операция с международно участие

Операцията включва четири противоминни кораба – два от Турция, която ръководи операцията, един от Румъния и българския минен ловец „Струма“. Стартът на първата активация беше даден в началото на седмицата в Истанбул и операцията ще продължи до 16 юли.

Контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили на България, заяви: „За първи път тази година ние сме в различна ситуация и вместо постоянната корабна група на НАТО или чуждестранна корабна група да подпомага изпълнението на задачите на учението, участниците в учението ще подпомогнат работата на новосформираната противоминна тактическа група за борба с минната опасност в Черно море“.

Историческо сътрудничество

Сътрудничеството между трите държави - Турция, Румъния и България - е безпрецедентно, тъй като до този момент всяка от тях е действала самостоятелно в борбата с минната опасност в Черно море. Последната подобна операция в Черно море е била проведена в края на Втората световна война, когато българските брегове са били прочистени от мини.

От началото на войната в Украйна, над 60 сигнала за мини са постъпили във Военноморските сили на България, а шест дрейфащи мини са открити и унищожени в нашите води. Затова настоящата операция е от особена важност за осигуряване на безопасността на корабоплаването в Черно море.

Военноморското учение „Бриз“

С пристигането на противоминната група започва и военноморското учение „Бриз“, което включва участие на военни кораби, летателни средства, безпилотни подводни апарати и водолазни групи от България и още 12 държави. В учението участват също и военноморското командване на НАТО, както и множество държавни и неправителствени организации и доброволчески отряди.

Учението „Бриз“ е една от най-значимите инициативи в региона, която цели да укрепи военноморските способности и сътрудничеството между страните участници. В контекста на нарастващите минни заплахи, учението ще играе ключова роля в подготовката и ефективното реагиране на военноморските сили срещу тези предизвикателства.

Значение за региона

Със започването на тази съвместна операция, Черно море ще стане по-безопасно място за корабоплаване. Сътрудничеството между трите държави и подкрепата на НАТО подчертават важността на колективната сигурност и взаимопомощ в региона.

Това е важен момент за българските Военноморски сили и техните партньори, показващ решимостта и способността им да работят заедно в борбата срещу минната опасност и осигуряване на мир и стабилност в Черно море.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    и кои мини
    Ще обезвреждат?!? Не знам за други мини, освен тези поставени от украинците по одеското кройбрежие и устието на Днепър!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари