Черноморският улов: Рибната борса в Бургас бележи рекордни цени

16
Най-високата цена държат раците, които се предлагат за впечатляващите 40 лева на килограм
Най-високата цена държат раците, които се предлагат за впечатляващите 40 лева на килограм

Най-високата цена държат раците, които се предлагат за впечатляващите 40 лева на килограм

Рибната борса в Бургас се оказва истинско огнище на високи цени, като тази есен дребният паламуд - известен сред местните като „циганка“, се продава за 15 лева на килограм. Цената е два пъти по-висока в сравнение с тази от 2018 година, когато паламудът се търгуваше за едва 8 лева на килограм. В същото време морето буквално кипи от дребен паламуд, но това не е гаранция за богат улов на по-едри екземпляри през есента, показва проверка на вестник Труд.

Рибната борса държи високи цени въпреки „циганката“

Въпреки изобилието от дребен паламуд, рибната борса в Бургас държи високи цени на рибните продукти. Черната мида, например, остава най-достъпната риба със своята цена от 4 лева за килограм. Въпреки това, други морски деликатеси са доста по-скъпи – рапани се предлагат за 22 лева на килограм, а скаридите достигат до 20 лева. Дори дребната цаца, която е свежо уловена, струва 5 лева на килограм, същата цена като тази на хамсията.

Други популярни риби също не остават по-назад в ценовата надпревара. Сафридът и прясната ципура се търгуват за 15 лева на килограм, барбунът струва 13 лева, а смаридът - 12 лева. Най-високата цена на борсата държат раците, които се предлагат за впечатляващите 40 лева на килограм.

Пътят на паламуда – загадка за рибарите

Пътят на паламуда остава непредсказуем, дори и за най-опитните рибари. Макар и морето да ври от „циганка“, не може да се даде гаранция дали през есента ще има изобилен улов на по-едри паламуди. „Паламудената есен“ започва в края на септември и продължава през целия октомври. Първоначално паламудът е дребен, около 250 грама, но в добри години той достига до почти килограм.

Това е периодът, когато рибарите с нетърпение очакват обилния улов. Причината за големите размери на рибата често се дължи на наличието на „ем“ – дребна бяла рибка, известна като „ува“ или „стъкленка“, която е основната храна на паламуда. Най-любимата му храна обаче е хамсията, и когато тя е в изобилие, рибарите са изпълнени с надежда за добър улов. Освен хамсията, паламудът се храни и с дребен чернокоп, което също оказва влияние върху неговата популация.

Прогнози и очаквания за „паламудената есен“

Прогнозите за обилния улов на паламуд през есента варират. Някои рибари вярват, че след две години на слаб улов, следва една година на изобилие. Други смятат, че цикълът на паламуда е седемгодишен, а трети твърдят, че той се появява на всеки шест години. Тази година е шестата след изключително плодородната 2018 година, когато морето беше буквално гъмжило от паламуд. Фактът, че „циганката“ е в изобилие сега, също подклажда очакванията за успешен улов.

Но риболовът на паламуд е не само въпрос на късмет, но и на условия. Освен наличието на хамсия, температурата на водата трябва да е между 17 и 18 градуса, за да се осигурят идеалните условия за преминаването на пасажите край бреговете на България.

Риболовът на паламуд – романтика в морето

Уловът на паламуд е смятан за най-романтичният риболов от всички. Мнозина рибари го сравняват с любовна игра, заради вълнението и предизвикателството, които той носи. Дебненето на паламуда е изпълнено с адреналин, особено при липса на лунна светлина, когато лодките на рибарите се отправят навътре в морето. Там, пасажите от риба светят в морската вода, което дава сигнал на рибарите, че е време да обградят паламуда и да хвърлят мрежите. Този процес е изпълнен с шум и викане, което цели да уплаши рибата и да я събере на едно място за улов.

Дали тази есен ще бъде изпълнена с изобилие от паламуд, или ще се окаже поредната година на оскъдни улови, остава да видим. Времето ще покаже дали морето ще бъде щедро към рибарите, или ще се наложи да чакат още една година за своята „паламудена есен“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Някой
    Това е бракониерство,ИАРА няма ли да направи проверки,това са 200,250 грамови риби!!!
  • 0
    3
    Знаещ
    Бе селяндури, какъв Черноморски улов бе сънувате. Единственото което що годе става е сафрида ловен от лодките на чепаре. Другото което се лови е цаца, маломерна( глава опашка) не може да порасне това е санитарният минимум. Лови се със дъни тралове. За пред некомпетентните органи от ЯАРА се показват пелангични тралове но те са преправени на дъни( лесно е , просто килове на реалните дъски, вериги на гушата,,гюнтропа ,, и повече проволка ,, есери ,, на вода. Нашите територялни води са най бедните на риба по цялото черно море и ние имаме най големият трален флот във цялото Черноморие. Селяндурска държава, иначе много милеем за червеите и буболечките, опразнихме горите от домашните животни но за морето не ни пука. Е най важно р софийското гъзе като дойде на морето да си поръча калканче ,, от последните ,, може би а депутатите и парвенютата да се натъпчат със забранената моруна
  • 4
    2
    Тодор
    В цял свят рибата е скъпа,особено дивия улов една от най полезната храна за човека е рибата.Друго нещо което трябва да разбере българина е че професията рибар е тежка професия и трябва да се цени труда на рибари.Риболова е свързан с много разходи и от там идва и цената на рибата,друг е въпроса че доходите на хората са ниски и рибата им се вижда скъпа.Ако вземем на в предвид цената за килограм кренвирши за които всички знаем от какво се правят и цената на рибата то тя се продава на ниска цена.
  • 17
    1
    Рибар
    "Черната мида, например, остава най-достъпната риба със своята цена от 4 лева за килограм."
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари