Почитаме паметта на Кириак Отшелник

0
Свети Кириак се прославил със своята чистота на духа и отдадена молитва
Свети Кириак се прославил със своята чистота на духа и отдадена молитва

Свети Кириак се прославил със своята чистота на духа и отдадена молитва

Много от светците на Православната църква носят титлата "отшелници", защото са избрали да се оттеглят в пустинни и отдалечени места. Въпреки това, чрез своите молитви и духовни усилия те продължавали да бъдат близо до хората и да им помагат.

Един от от най-великите отшелници в историята на християнство е свети Кириак. Роден през 448 година в град Коринт, Гърция, той бил възпитан в дух на вяра и обич към Бога и ближния. Още от млада възраст демонстрирал духовна мъдрост и зрялост, които впечатлявали неговото обкръжение. Когато достигнал пълнолетие, той взел решение да отпътува за Светите земи, където е живял и проповядвал Иисус Христос. Там, сред уединението на пустинята, Киряк се отдал на пост, молитва и размисли за вечния живот.

В Светите земи Кириак се запознал с великия подвижник Евсторгий, при когото бил ученик за известно време. По съвет на Евсторгий, младият отшелник се насочил към палестинския пустинник свети Евтимий Велики, за да се поучи от неговите добродетели и начин на живот. След време Кириак продължил своя духовен път и се присъединил към манастира на свети Герасим Йордански. Там той изпълнявал послушанието на манастирски готвач с голямо усърдие, като в същото време напредвал във вярата и духовната си дисциплина. Киряк постел строго – приемал само малко хляб и вода на всеки два дни, но се отличавал със забележителен напредък в молитвения живот.

След девет години Киряк се установил в манастира Сука, основан от преподобния Харитон Изповедник. Тук той прекарал дълги години в духовен подвиг и бил ръкоположен за свещеник. Кириак се прославил със своята чистота на духа и отдадена молитва. Достигнал 77-годишна възраст, той се оттеглил отново в пустинята, търсейки уединение, както правел в младостта си. Но и там не останал незабелязан – монаси и миряни, търсещи съвет или изцеление, започнали да го посещават. Свети Киряк се молел за тях и мнозина получавали помощ и духовно освобождение.

Въпреки това, тъй като продължавал да търси все по-голямо уединение, Кириак все повече се отдалечавал в пустинята, водейки живот на истински земен ангел. На 107-годишна възраст няколко монаси дошли при него, за да получат благословията му. Малко след тази среща светецът напуснал този свят, оставяйки спомен за един смирен подвижник, който проявявал кротост и любов към всички хора без никакви предразсъдъци или изключения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари