Атина търси помощ от ЕС за бежанците от Ливан

0
Гърция се изправя пред сериозно предизвикателство
Гърция се изправя пред сериозно предизвикателство

Гърция се изправя пред сериозно предизвикателство

Гърция се изправя пред сериозно предизвикателство, свързано с нарастващия мигрантски натиск, породен от напрегнатата ситуация в Близкия изток. Атина отправя призив за спешна помощ от Европейския съюз, за да се справи с новите вълни от бежанци, които се очакват в страната.

През последните дни Гърция вече приема граждани на Ливан, които пристигат в страната с редовни полети от Бейрут. Част от тези хора изразиха благодарността си пред медиите за оказаната им помощ и споделиха трудностите, пред които са изправени в Ливан. Миграционната вълна обаче тепърва се очаква да нарасне значително, като основна причина за това са военните действия и нестабилната обстановка в Близкия изток.

Гръцкият министър по миграцията Никос Панайотопулос изрази сериозно безпокойство относно развитието на ситуацията. По негови думи, милиони граждани от региона може да бъдат принудени да напуснат домовете си и да потърсят убежище в Европа, като Гърция ще бъде една от първите страни, изправени пред този натиск. Министър Панайотопулос подчерта, че страната му не е в състояние да се справи сама и ще се обърне към Европейския съюз за допълнително финансиране, необходимо за посрещането на бежанците.

Морската охрана в Егейско море съобщава за значително увеличаване на броя на мигрантите, пристигащи с лодки през последните седмици. Сирийците съставляват голям дял от тези, които търсят убежище, като броят им продължава да нараства. Лагерите по гръцките острови вече са изправени пред сериозен проблем с пренаселеността, което прави ситуацията още по-сложна.

В същото време преместването на мигрантите от островите към континенталната част на Гърция предизвиква остра реакция сред националистическите партии в парламента, които се противопоставят на подобни действия. Според данни на неправителствени организации, над 50% от мигрантите, които пристигат в Гърция, успяват да легализират статута си и продължават към други страни в централна Европа.

Министър Панайотопулос отбеляза, че Гърция не може да поеме тежестта на мигрантската вълна сама и призова за спешно разработване на нова европейска стратегия, която да осигури по-координирани и ефективни действия на целия Европейски съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари