Пазарът на наеми в България отбелязва рязък скок

0
Германия води класацията за най-скъпи имоти в Европа
Германия води класацията за най-скъпи имоти в Европа

Германия води класацията за най-скъпи имоти в Европа

Германия се нарежда сред страните с най-високи цени на недвижимите имоти в Европа, според проучване на консултантската компания "Делойт", публикувано днес. Страната, която често се свързва с икономическа стабилност и висок стандарт на живот, привлича вниманието с факта, че за покупката на апартамент в новопостроена сграда купувачите трябва да платят средно 4700 евро на квадратен метър. Единствено Австрия успява да я надмине по тези показатели.

В контекста на средните доходи на населението, Дания се откроява като страната, където покупката на жилище е най-достъпна. Там гражданите могат да придобият апартамент от 70 квадратни метра с 4,7 годишни заплати, докато в Германия и Франция този показател е значително по-висок. Например, във Франция за придобиването на такова жилище са необходими средно 10 годишни заплати, а в Чехия този показател достига дори 13.

Проучването на "Делойт" разкрива, че цените на недвижимите имоти в Италия са намалели значително през изминалата година, като продажната цена на апартамент ново строителство е спаднала с 11 процента до около 2100 евро на квадратен метър. Въпреки поевтиняването, Рим остава сред по-скъпите градове, където жителите трябва да отделят заплатите си за седем години, за да си позволят собствено жилище.

В южните и източноевропейските страни като Гърция, Хърватия и Словения също се наблюдава спад на цените на недвижимите имоти, като цените варират между 1500 и 2600 евро на квадратен метър. В съседните на България страни като Румъния и Унгария, цените на новите жилища са още по-ниски - съответно около 1500 и 2600 евро на квадратен метър.

Специален акцент в проучването се поставя на цените на имотите в големите европейски градове. Париж оглавява класацията с цена от 14 900 евро на квадратен метър, което го прави най-скъпият град за покупка на недвижими имоти в Европа. След него се нарежда Мюнхен с 10 900 евро на квадратен метър, което е 232 процента повече от средната цена за Германия.

Ситуацията при наемите също разкрива интересни тенденции. Лондон е най-скъпият град за наематели, където цените достигат почти 34 евро на квадратен метър. Следват го градове като Дъблин, Париж и Барселона с наемни цени около 30 евро на квадратен метър. Мюнхен също се нарежда сред водещите градове по този показател с наеми около 21 евро на квадратен метър.

За разлика от тези високи цени, наемите в някои европейски градове остават значително по-ниски. В италианския град Торино наемодателите таксуват средно само 7,30 евро на квадратен метър, докато в големи градове като София, Варна и Бургас наемите също остават под 9 евро на квадратен метър.

Въпреки сравнително ниските цени на наемите, проучването показва, че в България се наблюдава значителен ръст при наемите на нови жилища. Според данните, през последната година наемите в големите градове като София, Варна и Бургас са поскъпнали с между 67 и 126 процента, което създава сериозно предизвикателство за наемателите в страната.

Тези данни потвърждават сложната картина на пазара на недвижими имоти в Европа, където високите цени и увеличаващите се наеми са тенденции, които се наблюдават не само в западноевропейските столици, но и в по-малки страни като България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари