Първият дебат между Байдън и Тръмп: Много нападки, малко политика

0
Байдън към Тръмп: "Имате морала на улична котка". Тръмп отрече да е правил секс с порнозвезда
Байдън към Тръмп: "Имате морала на улична котка". Тръмп отрече да е правил секс с порнозвезда

Байдън към Тръмп: "Имате морала на улична котка". Тръмп отрече да е правил секс с порнозвезда

Личните нападки между претендентите за президентския пост заемаха централно място. Позициите на Джо Байдън и Доналд Тръмп за важните за американците въпроси бяха размътени от обвинения в престъпления и обиди.

"Престъпленията, в които все още сте обвинен - и помислете за всички граждански санкции, които имате. Колко милиарда долара дължите под формата на граждански санкции за това, че сте посегнали на жена на публично място? За това, че сте извършили цял набор от неща? За това, че сте правили секс с порнозвезда през нощта - докато съпругата ви е била бременна?", попита президентът на САЩ Байдън, предаде БГНЕС.

Миналия месец Тръмп беше признат за виновен по 34 обвинения във фалшифициране на бизнес документи, свързани с плащане на пари за мълчание на звезда от филми за възрастни през 2016 г. Миналата година пък съдебно жури установи, че Тръмп е упражнил сексуално насилие над Е. Джийн Карол в гардеробна на луксозен универсален магазин през пролетта на 1996 г. и ѝ присъди 5 млн. долара за побой и клевета.

Байдън се обърна към Тръмп и продължи: "Имате морала на улична котка".

Тръмп отрече да е правил секс с порнозвезда.

"Ти си измамникът, ти си загубенякът", каза президентът на САЩ в друг момент от дебата.

Тръмп отговори, че Байдън "е станал като палестинец, лош палестинец при това".

В политическите си послания кандидатите имаха големи разлики.

Социално осигуряване:

Байдън заяви, че ще "накара най-богатите да започнат да плащат справедливия си дял", за да запази платежоспособността на социалното осигуряване. Той заяви, че няма да повишава разходите за социално осигуряване за всеки, който печели по-малко от 400 000 долара годишно. "След това започвам да карам най-богатите да започнат да плащат справедливия си дял", каза Байдън.

Демокрация:

Запитан за действията и бездействията си на 6 януари, Тръмп се опита да отклони въпроса и след това каза: "Видях - на практика нямах какво да правя. Помолиха ме да отида да произнеса реч".

Той заяви, че насилието по време на президентските избори в САЩ през ноември би било "напълно неприемливо", но също така отказа да приеме безусловно резултатите.

Байдън изтъкна, че Тръмп е насърчил хората да отидат на Капитолийския хълм и е седял в Овалния кабинет в продължение на три часа, "наблюдавайки, умоляван от своя вицепрезидент и от редица свои колеги и от републиканската страна да направи нещо, да призове за спиране, за прекратяване".

Имиграция:

По въпроса за границата Байдън изтъкна двупартийната сделка за границата, която той договори и която беше провалена в Сената. Той също така нарече политиката на Тръмп за разделяне на семействата. Тръмп повтори твърденията, с които обвинява имиграционната политика на Байдън за насилствената престъпност в САЩ.

Външна политика:

Тръмп нарече изтеглянето на войските на Байдън от Афганистан "най-срамният ден в историята на живота на нашата страна".

Тръмп не отговори директно дали би подкрепил създаването на независима палестинска държава, за да се сложи край на войната между Израел и Хамас в Газа. Междувременно Байдън изтъкна подкрепеното от него предложение за размяна на заложници, държани в Газа, в замяна на освобождаване на палестински затворници и продължаване на "прекратяването на огъня с допълнителни условия".

Тръмп заяви, че условията, които руският президент Владимир Путин е предложил за прекратяване на руската война в Украйна, са "неприемливи".

Възрастта на кандидатите: Байдън изтъкна, че опонентът му е само с няколко години по-млад от него, но "много по-малко компетентен". Той призова гласоподавателите да разгледат досието му. В отговора си Тръмп предизвика Байдън на когнитивен тест. След това двамата спориха за уменията за игра на голф.

Абортите:

Тръмп заяви, че ако бъде избран, няма да блокира достъпа до медикаменти за аборт, като повтори позицията си, че правилата за абортите трябва да се решават от щатите. Байдън отвърна на удара, заявявайки, че да се оставят абортите на преценката на щатите е като да се остави защитата на гражданските права на щатите.

Байдън нарече отмяната на решението по делото "Роу срещу Уейд" "ужасно нещо" и отвърна на твърденията на Тръмп, че знаковото дело позволява на лекарите да убиват бебета "в деветия месец", като каза: "Това просто не е вярно".

Икономика:

Тръмп заяви, че ръстът на работните места по време на председателството на Байдън е "възвръщане" след блокирането на пандемията. Но спечелените работни места не са всички "отскочили" позиции - не всички хора просто са се върнали на предишните си длъжности.

Кандидатите си размениха обвинения по отношение на инфлацията, като Байдън заяви, че икономиката, която е наследил, е отчасти отговорна за това. В отговор Тръмп заяви, че Байдън е наследил "почти никаква инфлация".

Заключителни изявления:

Тръмп изтъкна постиженията си по време на първия си президентски мандат, нарече Байдън "мрънкач" и каза, че "цялата страна се взривява заради теб, защото не те уважават". Байдън се съсредоточи върху данъците и обеща да намали инфлацията.

След дебата заваляха критики от демократите за представянето на Байдън. Двама представители на Демократическата партия, единият от които на висок пост, изразиха загриженост относно представянето на президента, предаде Си Ен Ен. След колебливия момент на Байдън, когато той сякаш изгуби мисълта си, един от служителите заяви за представянето на президента: "нищо добро".

Длъжностните лица посочиха и други моменти по-късно в дебата, когато президентът сякаш нанесе някои удари, особено за това, че Тръмп е спал с порнозвезда.

Но длъжностните лица също така поставиха въпроса защо Байдън е пропуснал други възможности да засегне коментарите на Тръмп, особено по въпроса за абортите.

Консервативният коментатор Скот Дженингс заяви, че "кандидатурата на Байдън е паднала".

"Притеснен съм за президента. Трябва да се молим за президента", заяви Дженингс, бивш помощник на президента Джордж Буш-младши. "Мисля, че съветниците му, Белият дом и семейството му имат много да обясняват на партията си и на американския народ."

"Всичко, което ни беше казано за неговата умствена острота от тези демократи, беше лъжа", добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Щвкрнфккф
    Откъде да знаем, че те са били наистина там като няма жива публила? Може всичко да е deepfake.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какво правите с ракията, която остава?
- Не разбирам въпроса!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари