Първи арести заради сигнали за купен вот

1
МВР с драконовски мерки срещу купения вот
МВР с драконовски мерки срещу купения вот Видео: NOVA

МВР с драконовски мерки срещу купения вот

Министерството на вътрешните работи (МВР) обяви строги мерки за борба с изборните нарушения, докато страната се подготвя за предстоящите избори. Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков представи подробности за действията на министерството по време на пресконференция.

"До момента има три образувани досъдебни производства и три постъпили сигнала. Двама души са задържани, четири са написаните предупредителни протокола", съобщи Илков.

От днес МВР стартира мащабна специализирана полицейска операция, която цели да осигури спокоен и сигурен изборен процес в цялата страна. Областните дирекции ще получат допълнителна подкрепа от Жандармерията.

Министерството въвежда денонощна телефонна линия за приемане на сигнали, свързани с купуване и продаване на гласове, както и други нарушения на Изборния кодекс. Географската информационна система, използвана при предишните избори, ще бъде отново активирана. Всеки постъпил сигнал в МВР ще бъде незабавно въведен в системата и проследяван до приключване на проверката.

В дните преди и по време на изборите, мобилни екипи на Главна дирекция "Национална полиция" ще проверяват сигналите и ще докладват на прокуратурата. Илков подчерта важността на Междуведомственото споразумение между МВР, Прокуратурата и Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) за ефективно противодействие на изборните нарушения.

Министърът обяви започването на активно наблюдение върху лица, за които има съмнения за участие в купуване и продаване на гласове. В МВР е създаден Национален оперативен щаб, който ще контролира всички действия преди, по време и след изборите. Ръководител на щаба ще бъде изпълняващият длъжността главен секретар на МВР и директор на националната полиция Мирослав Рашков. Сред задачите на щаба са транспортирането на машините за гласуване, изборните книжа и охраната на секциите.

Илков обеща редовно информиране на медиите, като планира седмични брифинги за напредъка на операцията.

Освен изборната тема, министър Илков засегна и въпроса за пълноправното членство на България в Шенгенското пространство. Той подчерта активното сътрудничество с румънския си колега и планираните срещи с европейски дипломати в България.

"За началото на октомври имаме планирани срещи с всички представители в посолствата на европейските държави в България под домакинството на унгарското председателство. Ще запознаем посланиците с това, което сме изпълнили и което плануваме да извършим", поясни Илков.

Министърът също така анонсира предстояща среща с вътрешния министър на Турция, която ще се проведе в България в началото на октомври. Той подчерта важността на сътрудничеството не само с Румъния и Гърция, но и със Сърбия за ефективно управление на границите и регионална сигурност.

Третата основна тема, която Илков засегна, бе пътната безопасност. Той съобщи за засилен контрол по основните пътни артерии в страната, с максимално ангажиране на човешки ресурси и технически средства.

"Много важна е ротацията на състава с придадени сили от една област в друга, така че да избегнем зависимости, познанствата между нашите служители и жителите на градовете, така че да има нулева толерантност", заяви Илков, подчертавайки стремежа към безпристрастност и ефективност в работата на пътната полиция.

С тези мерки МВР цели да осигури честни и прозрачни избори, да ускори процеса на присъединяване към Шенген и да подобри безопасността по пътищата на България.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари