Партньорство между България и Украйна в областта на изкуствения интелект обсъдиха в Русе

1

Областният управител на Русе подчертава предимствата на България в ИТ сферата

Областният управител на Русе Драгомир Драганов проведе среща с директора на Украинския институт по проблемите на изкуствения интелект, чл.-кор. проф. Анатолий Шевченко. Фокусът на разговорите беше върху потенциала за сътрудничество между украинската научна институция и български учебни заведения в сферата на изкуствения интелект (ИИ).

По време на срещата Драгомир Драганов подчерта водещата позиция на България в европейския сектор на информационните технологии. Той отбеляза: "Подобно партньорство може да е изключително полезно както за научния обмен, така и за развитието на двустранните икономически отношения". Областният управител допълни, че страната ни се нарежда сред първите десет в света по скорост на интернет, което създава благоприятни условия за развитие на ИТ индустрията в региона.

Интересен акцент в дискусията беше представянето на иновативна онлайн програма, базирана на изкуствен интелект, която предоставя психологически консултации. Системата, наречена "Леся", поддържа над 20 от най-разпространените езици в света, включително и български. В момента платформата е достъпна за всички жители на Украйна, а за потребители от други страни е необходима регистрация в приложението Телеграм. Основната цел на този дигитален асистент е да помага в борбата със стрес, тревожност и депресия.

Срещата се осъществи по инициатива на омбудсмана на община Русе Валентин Димитров, демонстрирайки активната роля на местните институции в насърчаването на международното сътрудничество в областта на високите технологии.

Професор Анатолий Шевченко, роден през 1948 година, освен че е директор на Украинския институт по проблемите на изкуствения интелект, заема и позицията на хетман на Всеукраинската обществена организация на казаците в Украйна, което добавя интересен културен аспект към неговата научна дейност.

Тази среща подчертава нарастващото значение на изкуствения интелект в различни сфери на живота и открива нови хоризонти за сътрудничество между България и Украйна в тази бързо развиваща се област.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -5
    12
    Бенедикт
    Много красиви хора! И умни!
  • 8
    11
    В целияТ сайт
    Има един бесарабски неграмотен Куролап,който пише едни и същи тъпотии с правописни грешки и напълно неграмотно. Същият лайнояд се подвизава като Учуден,Запознат,Наебан и прочее имена,понякога използва и женски имена жалкият хуйосмук. Добре е да бъде изпратен на принудително лечение в психиатрията,но нека първо бъде обезпаразитен
  • -6
    10
    В целият сайт
    има една копейка ма пише за 100. Тъпотии разбира се. И си се самолайква.
  • 7
    9
    Куросмук Зеленски
    До 8 - лайнояд бесарабски,ти няма ли да дойдеш на фронта заедно с другите ДеБил-Пеперасти ? Айде че голям бой ме бият,ще ме сложат в клетка заради вас...и защо си се писал В.П. ? Вмирисан Путьо ли си ? Ама ние това го знаем,ела на фронта да го демонстрираш
  • -4
    8
    В.П.
    Mного живи комунисти бе! Хайде да видим колко ще заминат за Русия ? Путин отвори границите, но май никой не иска Сибир ,ама плюят Европа ! Докога ли народът ще ги търпи ?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари