Парламентът отхвърли предложените от ИТН промени за референдумите

0
Законопроектът предвиждаше улесняване на процедурата за иницииране на референдуми
Законопроектът предвиждаше улесняване на процедурата за иницииране на референдуми Снимка: БТА

Законопроектът предвиждаше улесняване на процедурата за иницииране на референдуми

Народното събрание не прие на първо четене предложените от "Има такъв народ" изменения в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Целта на промените беше да се улесни провеждането на референдуми в страната.

При гласуването 81 народни представители подкрепиха законопроекта, 30 бяха против, а 80 се въздържаха. Дори при повторното гласуване предложението не успя да събере необходимата подкрепа.

Основните промени, предложени от "Има такъв народ", включваха въвеждане на единен подход за определяне на минималния брой подписи за иницииране на референдум, както на национално, така и на местно ниво. Идеята беше броят на необходимите подписи да се определя като съотношение от броя на гражданите с избирателни права, вместо да бъде фиксирано число.

Законопроектът предвиждаше и намаляване на праговете за валидност на референдумите, както и премахване на изискването за определяне на резултатите. Предложението беше прагът за валидност да се изравни с избирателната активност на предходните парламентарни или местни избори.

Друга ключова промяна беше свързана с облекчаване на правилата за събиране на подписи. Предлагаше се да отпадне изискването за посочване на постоянен адрес при подписка за национален референдум, както и да се удължи срокът за събиране на подписи - до шест месеца за национален и до пет месеца за местен референдум.

По време на дебатите в пленарната зала Станислав Балабанов от "Има такъв народ" заяви: "ИТН упорито предлага промени в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, за да може гражданите да бъдат облекчени по отношение на провеждането на референдум."

Павела Митова, също от ИТН, посочи примери от други европейски държави, където условията за провеждане на референдуми са по-облекчени. Тя отбеляза, че във Финландия срокът за събиране на подписи е шест месеца, а необходимият брой е 50 хиляди.

Представители на различни парламентарни групи изразиха своите позиции по предложените промени. Виолета Кърпачева от "Възраждане" подкрепи законопроекта, определяйки го като стъпка към възстановяване на доверието в политическата система.

От своя страна, Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България" изрази притеснения относно едновременното намаляване на прага за допустимост и прага за валидност на референдумите.

Тома Биков от ГЕРБ-СДС предупреди за възможни негативни последици от прекалено честото провеждане на референдуми, подчертавайки разликите между българското и швейцарското общество.

Иван Иванов от "БСП за България" заяви подкрепата на левицата за законопроекта, но критикува начина, по който се е провел дебатът в парламента.

След отхвърлянето на промените, Ангел Георгиев от "Възраждане" критикува позицията на "Продължаваме промяната - Демократична България", обвинявайки ги в противоречие с демократичните принципи.

Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, която подкрепи законопроекта, изрази мнение, че българското общество все още има дълъг път до предотвратяване на злоупотребите с инструментите на пряката демокрация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Мухахахахаха
    Майка ти да еба курва комунистическа ебана в гъза насран да еба в устата да еба - ще ядеш лайна бе,курво вмирисана...
  • ...
    Кръвожадните еврюги вилнеят, колят и бесят ! Никой не казва и копче. Но укронацистите са представяни за жертви, въпреки че са...
  • Фъй дъ РФ
    Ебаният в гъза комунистически хуйолап вече и от името си се отрича,сигурно ще се казва вече минетчо хахаха
  • Учуден
    Не съм учуден,че ебаната в гъза и устата комунистическа курва пак се прави на мъж,явно кремълските цигани са му се изредили...
  • Райчо
    При положение, че тираджията отнася 2 автомобила в лявата лента, за какво се бави толкова този съд ?!?!?! Ясно е като бял ден...