Паметта на Георги Раковски оживява с нова плоча в румънския град Тулча

1
Посолството на България и община Тулча обединяват усилия за съхраняване на историческата памет
Посолството на България и община Тулча обединяват усилия за съхраняване на историческата памет Снимка: БТА / Бисер Тодоров

Посолството на България и община Тулча обединяват усилия за съхраняване на историческата памет

В румънския град Тулча се състоя тържествена церемония по обновяването на бюст-паметника на българския революционер и идеолог на националноосвободителното движение Георги Раковски. Инициативата за подмяната на амортизираната плоча на паметника е плод на съвместните усилия на посолството на България в Румъния и ръководството на община Тулча, предава БТА.

Церемонията се проведе на знаменателна дата - 157 години от кончината на Георги Раковски, събирайки представители на дипломатическите среди, местната власт и духовенството. Сред присъстващите бяха посланикът на България в Румъния Радко Влайков, представители на българското посолство, заместник-кметът на община Тулча Джордже Шинги и служители на общинската администрация.

Духовното измерение на събитието бе подчертано от участието на протойерей Кирил Синев - представител на Българската православна църква в Румъния, Главиницкия епископ Макарий - викарий на Русенския митрополит Наум, както и свещеници от Епископията в Тулча. Те отслужиха заупокойна молитва и осветиха новата плоча, придавайки сакрален характер на церемонията.

Заместник-кметът на Тулча Джордже Шинги подчерта значимостта на паметника в контекста на етническото многообразие на града: "Ротондата в Тулча приютява паметници на известни личности от различни малцинства. Това за нас е гордост. Показва нашата отвореност към различните етноси и различните малцинства." Той акцентира върху визионерските идеи на Раковски за балканско единство и федерална република, изпреварили своето време.

Посланик Радко Влайков изтъкна символичното значение на събитието, отбелязвайки: "Заедно сме представителите на държавната власт от България и на местната власт от Тулча. Заедно са хората от българската и румънската православна църква. Заедно сме хората от България и Румъния." Той изрази дълбока благодарност към румънския народ за историческата подкрепа, оказана на българите през 19-и век, подчертавайки ролята на Румъния в подготовката на българското освобождение и създаването на първите институции на бъдещата българска държава.

Посланик Влайков открои Тулча като ярък пример за етническа толерантност, където представители на над 20 нации съжителстват в хармония, работейки за просперитета на града и румънската държава. Той изрази признателност към ръководството на община Тулча за ангажираността им в обновяването на паметника, определяйки това като "уважение към нашата обща история".

Бюст-паметникът на Георги Раковски, открит на 24 юли 2019 година, е резултат от двегодишни усилия на българското посолство в сътрудничество с община Тулча. Въпреки че самият паметник е в отлично състояние, плочата с надпис на български и румънски език е била сериозно повредена от атмосферните влияния, което е наложило нейната подмяна.

Инициативата за обновяването на паметника е част от по-мащабен проект за опазване на българските исторически следи в Южна Румъния. Още в началото на 2023 година екип от специалисти, воден от посланик Влайков, е извършил обстоен оглед на всички обекти, свързани с българската история в региона, създавайки подробен опис на тяхното състояние.

След церемонията делегацията посети църквата "Свети Георги" в Тулча, известна като "Българската църква", построена предимно от българската общност в града между 1854 и 1857 година. Този акт подчерта продължаващата връзка между историческото наследство и съвременните българо-румънски отношения.

В духа на задълбочаване на културните връзки, посланик Влайков и заместник-кметът Джордже Шинги обсъдиха и бъдещи проекти, включително поставянето на бюст-паметник на българския революционер Стефан Караджа в парка "Свети Георги", близо до "Българската църква". Това начинание, договорено още в началото на януари, е поредното доказателство за непрекъснатото развитие на българо-румънските отношения и взаимното уважение към общата история.

Обновяването на паметника на Георги Раковски в Тулча не е просто акт на реставрация, а символ на живата памет и продължаващото сътрудничество между България и Румъния. То напомня за общите исторически корени, културни връзки и споделени ценности, които продължават да свързват двата народа и в 21-ви век.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари