Овощари от Сливо поле подават жалби заради отказани плащания

0
За това алармира Синан Вейсал, член на Управителния съвет на Браншова камара „Плодове и зеленчуци“
За това алармира Синан Вейсал, член на Управителния съвет на Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ Снимка: Кис 13

За това алармира Синан Вейсал, член на Управителния съвет на Браншова камара „Плодове и зеленчуци“

През тази година 30% от производителите на плодове не успяха да се получат обвързаното подпомагане. Това съобщи за Агри.БГ Синан Вейсал, член на Управителния съвет на Браншова камара „Плодове и зеленчуци“.

Основната причина е, че има някои дребни грешки в Системата за електронни услуги (СЕУ). През 2023 г. СЕУ заработи за производителите на плодовете и те трябваше няколко пъти през годината да качват определени документи, за да си получат обвързаната подкрепа. Става дума за становище на агроном, документи за парцелите, които ще плододават, за бройките на дърветата и още няколко други изискуеми бумаги.

Тези изисквания бяха нови за нас, не всички производители могат да работят със СЕУ, дори и тези, които са ползвали такъв тип системи – също се затрудняваха и съответно има допуснати дребни грешки“, разказва Вейсал.

В един момент се оказва, че системата изхвърля всички заявления с такъв тип грешки и стопаните не могат да стигнат до служителя, който работи по техния случай.

И така много хора останаха без плащания. За съжаление икономическата среда в момента е такава, че нашите производители имат нужда от тези пари. Трудностите на пазара, кризисните ситуации след COVID пандемията, както и войната в Украйна много затрудниха нещата“, разказва производителят, който отглежда овощни градини в община Сливо поле.

За него не е логично по този начин да се развие ситуацията. „За тези хора трябваше да има обратна информация, те да бъдат уведомени, че има проблем с техните заявления, че са допуснати грешки в техните документи“, разказва още той. Приемът на документи продължава няколко месеца, като последният прием – на фактури, е бил през януари.

Проблемът стана ясен, когато пуснаха средствата по обвързаната подкрепа и се оказа, че част от стопаните нямат плащане. Преди това не е имало никаква индикация, че се натрупват грешки, които ще доведат до крайния резултат. Нормално се приемаха фактурите през януари, и хората вече се успокоиха, защото всички бяха притеснени в началото, когато подаваха документи в СЕУ, защото нямаше обратна връзка. Имаше донякъде информация, но тълкуването ѝ беше двояко“, разказва още Синан Вейсал.

Браншовата камера е уведомила вече министерството на земеделието за проблема, но засега все още няма отговор. „Очакваме да има някаква среща по въпроса и да видим какво ще се направи. Но така или иначе, проблемът съществува и се притесняваме, защото и през тази година продължава“, казва овощарят.

В крайна сметка засегнатите са решили да подадат жалби, защото за тях не е логично да се лишават част от овощарите от тези средства.

Синан Вейсал е убеден, че на тези хора трябва да им се даде шанс за корекция. „Те са редовни стопани, не са сгрешили някъде в производството, насажденията са там, произвели са си количествата и са издали необходимите документи. Проблемът е чисто технически, тъй като системата все още има някакви недостатъци, които трябва да се изчистят – хората са лишени от средствата.

Още повече, че има възможност за сравнение - производителите на зеленчуци не бяха задължени да качват документите си в СЕУ. Те ги носеха на място в офисите на Разплащателната агенция и нямат подобни грешки. Докато за производителите на плодове не съществуваше алтернатива, и единствената възможност беше в СЕУ да си пускат изискуемите документите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Ожа_кожа
    Този защо не каже как с евтините овошки от тУрция вкара най опасния вредител-Черната Златка.Спукана им е работата -ще коренят тотално наред ,ма тръгнал да става медийна звезда.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари