Синан Вейсал: Мечтая България да стане овощната градина на Балканите

9
Земеделецът от Сливо поле иска да види България като водещ производител на плодове в региона
Земеделецът от Сливо поле иска да види България като водещ производител на плодове в региона

Земеделецът от Сливо поле иска да види България като водещ производител на плодове в региона

Синан Вейсал мечтае България да се превърне в овощната градина на Балканите. Успешният производител на плодове, чиито градини се намират в русенската община Сливо поле, подчертава важността на внимателното планиране преди инвестициите в трайни насаждения.

"Земеделието за мен е благородна професия, защото работим с нашата родна земя, за децата ни и произвеждаме храна," казва той. Въпреки образованието си в маркетинга, Вейсал се отдава на земеделието, воден от желанието да създава качествени продукти и да радва хората с тях.

Той подчертава значението на финансирането по европрограми за конкурентоспособността на българските производители. "За да можем да се мерим с нашите съседи и да работим наравно с тях, трябва да използваме финансиране по тези програми," обяснява той, цитиран от Agri.bg.

Решението да се насочи към производството на плодове идва след като се завръща от Нидерландия. Най-трудният момент за него е през 2014 година, когато градините му започват да плододават за първи път, но очакваните приходи не се осъществяват. Въпреки демотивацията, той продължава с още по-голямо усърдие.

Синан Вейсал се отличава от своите колеги с разнообразието на отглежданите овощни видове. Той иска България да стане овощната градина на Балканите и Европа и активно работи в тази посока, като участва в дейността на Браншова камара „Плодове и зеленчуци“.

"Проучваме нови тенденции и култури. Надявам се след 10 години да кажат: тази култура и сорт са ни дадени от Синан и ние сме спечелили от него," споделя Вейсал.

Той смята, че трудът на фермерите не е достатъчно оценен, защото обществото не е запознато с предизвикателствата, пред които са изправени. "Освен при производството, ние се сблъскваме с трудности при реализацията на продукцията и намирането на качествена работна ръка," казва овощарят.

Любовта към Родината е основната причина Синан Вейсал да остане в България. "Пробвах в чужбина, но видях как хората там използват малкото, което имат. Ние в България имаме много, но не умеем да го използваме правилно," споделя той.

Неговият съвет към бъдещите фермери е да бъдат упорити и да планират внимателно преди да създадат трайни насаждения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    9
    Синам
    Синан ...по умен няма да станеш като квичиш по медиите...ти си Ач кьопек и такъв ще си останеш !
  • 4
    8
    Към Синан Вейсал
    Синанчо,имахте всичко в Сливо Поле.Имаше кой да изкупува продукцията и да я преработва.Имахте завод за сокове,консерви и т.н. В Ряхово беше същата работа.Имахте хладилници за съхраниние,поточни линии за консерви,износ.Събери старите колеги от ДПС,СДС,ДСБ,БСП,ГЕРБ,НДСВ,ДаБ,ДБ,ВМРО и ги питай що стана с така развитият в зеленчукопроизводството,овощарството,земеделеието,животновъдството,птицевъдството,градинарството,млекопроизводството,месопроизводството,район? Събери ги приятелю от 1997 година всички до един.От кметовете Ви,политическите лидери,областни управители,комисии разни.Викай и пенсионираните квартални полицаи,началници на районни управления и директори на полиция,ТуДа тогава,а сега НАП Ликвидационни комисии,кооператори.Викай ги брат барабар с двама трима бивши прокурори от Русе.Викай и телевизия и ги питай пред цяла България Съберете всички от Сливо Поле.Всеки да си носи по една торба камъни или паве.Питай брат и отговор не искай защото резултатите са очеизваждащи.Жив и здрав бъди и късмет.
  • 3
    7
    Русе
    Плодовете са бързоразвалящи се продукти. Трябва да имаш преработвателна промишленост . Плюс това само с плодове не може да се изхранва населението, трябва и животновъдство.
  • 4
    6
    Мечтай
    в Стамболово турчелята да не се бият и трепят за един синор място,срамота ,голяма алчност нечувана ,а колкото до овощните градини -скоро няма да ги има .
  • 3
    5
    Някой
    До 2 "мазната слуз наслоена от "биодизела" " - пресилваш нещата, или не живееш близо до Дунав. Щом в Дунав се върнаха скаридите, то нещата са в пъти по добре от миналото на соца
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари