Отпуснаха 29 млн. лв. за магистрала "Хемус"

0
Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МРРБ в размер на 29 млн. лв., с които ще се финансира строителството на АМ „Хемус”
Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МРРБ в размер на 29 млн. лв., с които ще се финансира строителството на АМ „Хемус”

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на МРРБ в размер на 29 млн. лв., с които ще се финансира строителството на АМ „Хемус” в участъка „Белокопитово-Каспичан”. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Участъкът Белокопитово - Каспичан от автомагистрала "Хемус" е с дължина близо 5 км. В него се изгражда най-големият пътен възел у нас - п. в. "Белокопитово" с разгърната дължина 10 км. В участъка се изграждат 11 съоръжения. През пътния възел се осъществява връзката с път I-2 Русе - Варна и път I-4 София - Варна и пътя със Силистра.

Днес в 240 м участък започват работа археолозите, които ще имат 45 дни да извършат своята проучвателна дейност.

Проектът е по програмата "Ново строителство" на Агенция "Пътна инфраструктура" на стойност близо 66 млн. лв. и се финансира изцяло със средства от републиканския бюджет.

Строително-монтажните работи се изпълняват от "АМ Черно море" АД, а строителният надзор се осъществява от „Пътинвестинженеринг" АД.

“Парите ще стигнат, те са толкова, колкото са заложени по проекта. На обекта сега предстои да бъдат изградени 2 моста на пътя  Шумен-Русе. Освен това до 10-15 дни ще се направи организация на движението и ще бъде пуснато южното платно, което е успоредно на път I-2", обясни ръководителят на обекта Асен Тодоров от шуменската фирма “Автомагистрали Черно море”.

По думите му единственото, което може да забави довършването на участъка е работата на археолозите. “Техният участък е малък като метри, но пък там има много голям скален насип, който е висок близо 10 метра. Надявам се, археологическите проучвания, които започнаха от днес да приключат в срока от 45 дни”, допълни Тодоров.

Пусковият срок на целия обект е 15 юли.

Други 500 000 лв. бяха отпуснати с решение на правителството днес за археологически и реставрационни дейности в първата българска столица Плиска. Този ангажимент беше поет от министър-председателя Бойко Борисов при участието му в церемонията, с която беше отбелязана 1150-ата годишнина от покръстването на българския народ в началото на месеца.

Източник: ТОП НОВИНИ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари