Отмениха новото зониране, което определя данъците в Русе

1
Според съда извършеното от Общински съвет - Русе ново зониране е до голяма степен произволно
Според съда извършеното от Общински съвет - Русе ново зониране е до голяма степен произволно Снимка: Facebook / Бонка Ангелова

Според съда извършеното от Общински съвет - Русе ново зониране е до голяма степен произволно

Административният съд в Русе отмени решението на Общинския съвет, с което бяха приети нови зони за територията на град Русе, от които се определя коефициента за местоположение, елемент от формулата за определяне на данъчната оценка на недвижимите имоти. Това стана по жалба на собственика на Център за гуми „Диана“, припомня Русе Медиа.

Основните мотиви са свързани с липсата на мотиви от страна на Община Русе въз основа на какви критерии е формиран новият обхват на зоните. В предложението на кмета бе посочено, че трябва да се осъвременят данъчните оценки на недвижимите имоти, тъй като има голяма разлика между пазарните оценки на имотите и техните данъчни оценки, което води до ниски приходи за общините. Качеството на живот в жилищните квартали на гр. Русе било изравнено с условията на централна градска част. Очакваният резултат от прилагането на новите зони, изложен в предложението, бе да се балансира бюджета на Община Русе, като не е посочено как ще се постигне тази цел и няма финансова обосновка.

Съдът установява още, че на заседанията на постоянните комисии на Общинския съвет, на които е гласувано предложението, липсва обсъждане и мотиви по предложението.

Предложението е било публикувано на сайта на Общинския съвет за 30-дневен срок, в който могат да се дават предложения и становища по проекта. Впоследствие кметът на Община Русе е внесъл предложение за допълнение към първоначалното предложение, като предлага в точка 2 „Зона II“, след текста ЖК „Веждата“ да се добави следният текст : ЖК „Чародейка-Север“, ЖК „Чародейка-ЮГ“. Двата квартала първоначално не са били включени в нито една от предложените нови зони.

По време на обсъжданията в Общинския съвет на предложението на кмета на Община Русе, както и допълнението към него, вносителят на предложението не е изложил допълнителни мотиви. Не са обсъждани експертни оценки, финансови обосновки, графична част на зоните, както и какво налага промяна на обхвата на зоните, как са формирани новите зони. Липсват мотиви по тези въпроси. В предложението като финансова обосновка е посочена само нуждата да се „балансира бюджета“.

Според съда при вземането на решението са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила.

Решение № 13, прието с протокол № 3/21.12.2023г. на Общински съвет Русе не съдържа мотиви, които обосновават необходимостта от формирането на нови зони, не съдържа мотиви как са формирани отделните зони и техния обхват, както и за резултатите, ефекта от тях.

При липса на мотиви и икономическа обосновка, не може да се прецени икономическата обоснованост на приетите нови зони, още повече, че залегналите в първоначалното предложение съображения са, че се очаква да се „балансира бюджета на Община Русе“.

Освен от местоположението определянето на границите на зоните зависи от предвиденото в общия устройствен план на града и критерии като качеството на градската и социалната инфраструктура, вложените дългосрочни инвестиции за изграждане на инфраструктурни обекти, транспорта, и др.

Съдът счита, че тъй като към решението не е приета графична част, която да е част от самото решение, обхватът на зоните, особено на първа зона, където са повечето имоти, не е установен по безспорен начин.

Например зона I, която според новото зониране е най-голяма по територия и заема почти цялата застроена част на града, граничи както със зона II, така и със зони III и IV. Като резултат сходни по вид и характеристики недвижими имоти, които се намират на двете страни на една улица, единият имот е в зона IV или зона III, а имотът на другия тротоар е в зона I, от което следва, че едните собственици ще дължат значително по-голям данък от другите“, се казва в съдебното решение.

Според съда извършеното от Общински съвет - Русе ново зониране е до голяма степен произволно, без да отчита местоположението на имотите и другите установени в закона критерии.

Така решението за новото зониране се отменя изцяло. То може да се обжалва пред ВАС, в 14 –дневен срок от съобщаването му на страните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    17
    Решението
    На Административен съд Русе е Номер 2253 от 19.07.2024 г. По административно дело 132 от 2024г.
  • 2
    16
    След влизане
    На решението в сила,/смятам че общ.съвет няма да го обжалва,защото е безнадеждно да го спичели/, всеки който е платил данък за недвижим имот следва да подаде заявление до общината за възстановяване на надвзети суми , тъй като решението е отменено в цялост, като се позовава на съдебното решение. В случай, че не се възстановят сумите, може да заведе дело срещу общината, което печели. ,мисля, че този кмет и този общински съвет са едни поселища, жалки карикатури и е крайно време гражданите да поискаме връщане на нормалността
  • 10
    15
    Като юрист пет пари не чиниш,...
    Ето защо си бързал да ни прецакаш малко преди Коледа 2023г.Добре, че те разкриха.И пак се разсмърдя около теб.
  • 8
    14
    Сашо
    Ще си купя гуми от Диана! Поздравления! Оставка за Пенчо и икипчето му!!!
  • 20
    13
    Ами
    Какво се очаква от решенията на пасмина от некадърници начело с нагли некадърници - провал и ощетяване на гражданите. Сега остава и решението за шестимата заместници на ясла да се отмени и нещата ще се балансират.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, имам запек... Какво ще ми препоръчате?
- Седем дни на Китен...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари