Откриха токсични вещества в продукти от Temu, Shein и AliExpress

0
ЕС включи Shein в списък с фирми, които трябва да спазват по-строги стандарти за безопасност поради опасни продукти
ЕС включи Shein в списък с фирми, които трябва да спазват по-строги стандарти за безопасност поради опасни продукти Снимка: БГНЕС

ЕС включи Shein в списък с фирми, които трябва да спазват по-строги стандарти за безопасност поради опасни продукти

През последните години китайските онлайн търговски платформи Shein, Temu и AliExpress придобиха огромна популярност по целия свят. С предлагането на модерни дрехи и аксесоари на изключително ниски цени, тези компании привлякоха милиони потребители. Но последните проверки разкриват сериозни проблеми с безопасността на предлаганите продукти.

В най-новото изследване, проведено от властите в Сеул, бяха тествани 144 продукта от тези китайски компании. Резултатите показват, че значителна част от артикулите не отговарят на правните стандарти за безопасност. Установено е, че продукти от Shein, Temu и други съдържат опасни химикали като фталати, формалдехид, олово и диоксин, които могат да имат сериозни последици за здравето на потребителите.

Обувките от Shein, например, съдържат значително високи нива на фталати – химикали, използвани за повишаване на гъвкавостта на пластмасата. В един от чифтовете те са били 229 пъти над допустимото ниво. "Пластификаторите на основата на фталати влияят върху репродуктивните функции, като намаляват броя на сперматозоидите и могат да предизвикат безплодие, дори преждевременно раждане", сподели служител от екипа за опазване на околната среда в Сеул. Тези химикали също така са свързани с риск от канцерогенни заболявания.

Освен това, в някои продукти от Shein, като капачки за обувки и бутилки лак за нокти, са открити формалдехид и диоксин в количества, значително надвишаващи допустимите граници. Формалдехидът е широко използван в строителството, но може да бъде опасен при контакт с кожата или при вдишване. Диоксинът, от своя страна, е възможен канцероген, който може да причини чернодробно отравяне.

Shein реагира на тези открития, като заяви, че работи в тясно сътрудничество с международни агенции за изпитване и че редовно провежда базирани на риска тестове за вземане на проби. Компанията увери, че техните доставчици са задължени да спазват строгите стандарти за безопасност, наложени от Shein.

Не само Shein, но и Temu се оказа в центъра на вниманието. Властите в Сеул установиха, че сандали от Temu съдържат олово в стелките в количества, които са 11 пъти над позволените лимити. В отговор на това, те настояха продуктите да бъдат изтеглени от продажба, за да се предотврати потенциална вреда за потребителите.

Европейският съюз също взе мерки. През април Shein беше добавен към списъка на цифрови фирми, които попадат под по-строги регулации за безопасност. Това включва мерки за защита на клиентите от опасни продукти, особено такива, които биха могли да бъдат вредни за непълнолетни.

Тази ситуация подчертава необходимостта от по-строг контрол върху продуктите, предлагани от популярните китайски платформи за електронна търговия. Въпреки ниските цени и атрактивните предложения, потребителите трябва да бъдат внимателни и информирани за потенциалните рискове, свързани с тези продукти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари