ЕК очаква днес отчет от Temu за опасни продукти

1
Възможните санкции са от глоби до блокиране на платформата
Възможните санкции са от глоби до блокиране на платформата

Възможните санкции са от глоби до блокиране на платформата

Европейската комисия (ЕК) очаква днес, 21 октомври, отчет от китайската платформа за електронна търговия Temu относно предприетите действия за спиране на продажбата на незаконни и потенциално опасни продукти. Това повдига въпроси за безопасността на потребителите и спазването на европейското законодателство в сферата на онлайн търговията.

Опасения за нарушения на потребителските права

Габриела Руменова, създател на некомерсиалния проект "Ние, потребителите", коментира ситуацията пред Euronews Bulgaria. Тя подчерта съществуващите опасения относно дейността на Temu:

"Има съмнение доколко е известно за потребителите кой търговец предлага дадената стока. Понякога се оказва, че платформата я продава уж от свое име, а отзад стои друг търговец. Или името на търговеца не става ясно, докато потребителят не сключи договора за покупка от него", обясни Руменова.

Възможни последствия за Temu

Експертът очерта потенциалните мерки, които ЕК може да предприеме спрямо платформата:

  • Сваляне на определено като "незаконно съдържание" или спиране на достъпа до него
  • Ограничаване достъпа на потребителите до платформата
  • Изискване на подробен план за действие за отстраняване на нарушенията
  • Налагане на санкции
  • Започване на процедура по блокиране на достъпа до услугата

Баланс между конкуренция и безопасност

Руменова подчерта, че въпреки възможността за конкурентна борба, приоритет остава безопасността на потребителите:

"Никога не изключваме хипотезата за конкурентна борба, но на първо място е безопасността на потребителите при предлагането на стоки и услуги и защита на техните икономически интереси", заключи тя.

Бъдещето на онлайн пазаруването

Експертът изрази оптимизъм относно бъдещето на онлайн пазаруването чрез подобни платформи:

"Ако действията на европейските институции за ограничаване предлагането на незаконни и потенциално опасни продукти през световни онлайн платформи за търговия осигурят повече яснота за потребителите и убедят търговците да синхронизират своята дейност с европейското законодателство, е въпрос на време процесите да се урегулират и да имаме възможност да избираме и от този пазар, но сред наистина безопасни продукти".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

"Москвич" пускат на пазара електречески автомобил. Пробегът зависи от дължината на кабела.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари