Отиде си Еберхард Унджиян - легендата на русенската биология!

3
Той бе пионер в откриването на редки видове в Русенско и България
Той бе пионер в откриването на редки видове в Русенско и България Снимка: Държавен архив - Русе

Преди два месеца ученият отпразнува 90-годишен юбилей

На 90-годишна възраст ни напусна известният русенски биолог и изследовател Еберхард Унджиян.

Тъжната вест идва само два месеца след като отпразнува своя достолепен юбилей.

За кончината му научихме от публикация на Тома Белев:

Кой бе Еберхард Унджиян

Еберхард Унджиян се ражда на 7 юли 1934 година в Берлин, Германия. През 1958 година започва своята преподавателска кариера като учител по биология в Селскостопанския техникум „Образцов чифлик“. В последствие той се премества във Варна, където за кратко работи в Института по рибарство и океанография. Малко по-късно, Унджиян се завръща в Русе и става уредник в отдел „Природа“ на Историческия музей, където прекарва значителна част от професионалния си път. В периода от 1960 до 1994 година той се посвещава на научната дейност, свързана с изследвания върху птиците и насекомите. В края на 90-те години работи като експерт биолог в Дирекцията на Природен парк „Русенски Лом“.

В течение на своята кариера Еберхард Унджиян открива редица редки видове в Русенския регион, включително змиегущер, гекон, трипръста чайка и обикновения буревестник. Той успява да идентифицира и речния цвъркач като нов вид за орнитофауната на България. Още един забележителен принос са неговите пет части на труда „Изследвания на гръбначните по долината на Ломовете“.

Освен като учен, Унджиян беше известен със своята неугасима страст към теренните изследвания, фотографията и пещерите. До края на живота си той остана верен на тези занимания, които бяха неразделна част от личността му.

Поклон пред светлата му памет!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 16
    14
    Ц.К.Д.
    Смущаващо и срамно е поведението и възпитанието на голяма част от тъй наречените ми сънародници. Какво като му е завършвала фамилията на "ян"? Нашите като завършват на "правилното" да го наречем "ов" какво? Какво сте постигнали в живота си и какво ще оставите за поколението след Вас? Предполагам едно голямо нищо? Елементарно възпитание е в такъв случай човек ако няма какво хубаво на каже, просто да замълчи! Поклон пред паметта на човека!
  • 13
    13
    Русенец
    Голям ерудит.Ако работеше в София отдавна да е професор.Светла му памет!
  • 16
    12
    Иван
    Този мъж беше колега на баща ми 22г.Интелигентен,умен,работлив-знаеше перфектно няколко езика.Като дойде в Русе живееше години на тавана на музея на Княжеска 5.Никога не е бил политически конюнктурен.Имаше висок дух,уважителен и с добро чувство за хумор.
  • 13
    11
    ptica
    до номер 3 Eberhard е роден и възпитан от майка германка. Бащата е бил български арменец, който ги е изоставил. Въпреки това Eberhard е бил възпитан в уважение към всички етноси. Беше много възпитан, трудолюбив и мил човек. Лека му пръст.
  • -3
    10
    до 8
    Намалете алкохола. Събота вечер е, но някак не е нормално.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Първата родителска среща за новата учебна година ще започне от... 200 лв.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари