От Русе до Европа: 133 години развитие на българското застраховане

0
Здравното застраховане в България бележи 50% годишен ръст
Здравното застраховане в България бележи 50% годишен ръст

Здравното застраховане в България бележи 50% годишен ръст

Застрахователният пазар в България демонстрира забележителен напредък през последното десетилетие, с над 2,5 пъти увеличение на премийния приход. Според данни на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ), през 2023 година общият премиен приход достигна 4,38 милиарда лева, отбелязвайки годишен ръст от 21 на сто.

Особено впечатляващ е напредъкът в сферата на здравното застраховане, където се наблюдава 50 процента увеличение на годишна база. Общото застраховане бележи ръст от 22,7 процента, докато животозастраховането отчита 15 процента увеличение.

Тази позитивна тенденция съвпада с отбелязването на професионалния празник "Ден на застрахователя" на 1 октомври. Датата не е случайно избрана - тя отбелязва създаването на първото българско застрахователно дружество "България" в град Русе през 1891 година.

Историята на застраховането в България е белязана от множество предизвикателства и постижения. В началото на XX век страната ни е била лидер в застрахователния сектор на Балканите. Въпреки финансовите кризи и войните, индустрията е успяла да изгради стабилен пазар и да спечели доверието на клиентите си.

Днес застрахователният сектор в България е интегрална част от европейския пазар, функциониращ в съответствие с европейското законодателство. Застрахователните компании са се утвърдили като третият по значимост институционален инвеститор в страната, предлагащи широка гама от продукти и услуги.

Асоциацията на българските застрахователи, обединяваща 29 компании, представлява над 92 процента от българския застрахователен пазар. На 1 октомври 2024 година ще се проведе шестнадесетото издание на церемонията за връчване на наградите "Застраховател на годината", "Пенсионноосигурително дружество на годината" и "Застрахователен брокер на годината" в столичния хотел "Маринела".

Въпреки положителните тенденции, България все още изостава по отношение на застраховането на домашно имущество. Според Нина Колчакова, генерален секретар на АБЗ, под 10 процента от домовете на българите са защитени със застраховка, докато в съседни страни, преживели катастрофални природни бедствия, този процент надхвърля 60 на сто.

Колчакова подчертава, че климатичните промени могат да повишат нивото на застраховане и в България. Тя отбелязва: "Когато хората в рамките само на една седмица виждат по телевизията чудовищни наводнения, свлачища и опустошителни градушки във всички краища на света, си дават сметка че вече няма място, където климатичните промени да не са осезаема заплаха за собствеността и начина ни на живот."

Експертът акцентира върху важността на застраховането като единствен механизъм за финансово възстановяване след природно бедствие, особено за земеделските стопани, които могат да защитят доходите си при природни стихии чрез застраховка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

DJ хванал златната рибка, но веднага я пуснал.
- Я, чакай, а трите желания - казала рибката.
- Оф, добре, казвай кои песни искаш, ама да знаеш, че "Луда по тебе" я нямам.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари