Георги Рачев: Преди 200 години „Милтън“ щеше да удави само два крокодила

0
Професор Георги Рачев обяснява уникалната природа на тропическия циклон и неговото въздействие върху гъстонаселените райони
Професор Георги Рачев обяснява уникалната природа на тропическия циклон и неговото въздействие върху гъстонаселените райони Снимка: АП / БТА

Професор Георги Рачев обяснява уникалната природа на тропическия циклон и неговото въздействие върху гъстонаселените райони

Ураганът "Милтън", който наскоро достигна най-високата пета категория, сега е отслабнал до втора, но продължава да представлява сериозна заплаха за гъстонаселените райони на Флорида. Това съобщи климатологът професор Георги Рачев в сутрешния блок на една от националните телевизии. В своя коментар той направи интригуващо сравнение с миналото:

"Преди 200 години, ако „Милтън" беше минал по този път, щеше да удави само два крокодила", заяви професор Рачев, подчертавайки драстичната промяна в потенциалното въздействие на подобни природни явления върху съвременните гъстонаселени райони.

Въпреки отслабването си, ураганът все още носи опасни ветрове със скорост до 160 километра в час. Особено уязвима е Флорида, чиято средна надморска височина е едва 30 метра. Професор Рачев обясни: "За само три часа в град Сейнт Питърсбърг са паднали 130 литра дъжд. Тази вода няма къде да се оттече и това е опасността."

Необичайната траектория на урагана "Милтън" е друг фактор, който привлича вниманието на метеоролозите. Вместо обичайното движение на север, този път циклонът се е насочил директно на изток - явление, което се наблюдава рядко.

Професор Рачев подчерта важността на превантивните мерки, които се предприемат в застрашените райони. Той отбеляза: "За щастие „Милтън" загуби част от структурата си и леко се движи към Орландо. Все пак е опасно."

Експертът обясни и факторите, които влияят върху силата и продължителността на подобни природни явления: "Колкото повече е дъждът, толкова по-силен е ураганът. Трябва да е топла и морската повърхност. Такъв един циклон продължава от пет до осем дни."

Интересен е фактът, че според Американския център за изследване на ураганите, няма категорични доказателства за увеличаване на броя и силата на ураганите в глобален мащаб. Професор Рачев отбеляза, че исторически документи от 16-ти и 17-ти век също съдържат описания на мощни тропически циклони в Карибския басейн.

Въпреки това, климатологът посочи, че съвременните условия могат да доведат до по-интензивни урагани: "По-високите температури, по-топлият океан, по-силното изпарение, влагата във въздуха – довеждат до повече сила във високите слоеве на атмосферата."

Професор Рачев напомни и за продължаващите усилия по разчистване на щетите от предишния ураган "Хелън". Той подчерта опасността от летящи отломки по време на бурята: "Опасно е, защото всякакви парчета, които се откъснат и летят във въздуха се превръщат в машина за убиване, тъй като вятърът ги носи с 150 километра в час. Всичко, което лети, може да те отнесе."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

От нашия клас само Мишо е останал в България...
- Браво на него! Патриот!
- У затвора е...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари